Ελλάδα

Πάσχα στο χωριό: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Πάσχα στο χωριό: Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να δώσει τη δυνατότητα για μετακινήσεις από νομό σε νομό. Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι αποφάσεις.

Το Πάσχα στο χωριό και πώς αυτό θα επιτευχθεί είναι ο δύσκολος «γρίφος» που καλούνται να λύσουν κυβέρνηση και ειδικοί για να μην περάσουμε ξανά γιορτές στο μπαλκόνι μας. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι αποφάσεις θα παρθούν πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά με τον αριθμό των διασωληνωμένων σήμερα να σημειώνει νέο ρεκόρ, τα κρούσματα να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως και οι νεκροί λόγω Covid-19, αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Πάντως, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ειδικοί συμφωνούν ότι τουλάχιστον προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Όμως, επειδή απέχουμε μόλις 18 ημέρες από τη Μεγάλη Δευτέρα, στο κυβερνητικό επιτελείο «ψάχνονται» ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη λύση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στο μικροσκόπιο δεν θα μπει μόνο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων, ενώ ως ημερομηνία – ορόσημο θεωρείται η 20η Απριλίου. Δηλαδή η τελευταία Τρίτη πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πάσχα στο χωριό: Ποια είναι τα δεδομένα μέχρι τώρα

Από τη μία βρίσκονται οι πολίτες, που είναι κουρασμένοι από την όλη κατάσταση κι από την άλλη ο κορωνοϊός που επιμένει. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.228 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με τα 1.578 από αυτά να καταγράφονται στην Αττική. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, θεωρούν πως αν τελικά δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, το φετινό Πάσχα δεν θα θυμίζει σε τίποτα το 2020.

Όπως και με το lockdown, το οποίο τηρήθηκε στα σοβαρά μόνο την πρώτη φορά, έτσι και στην περίπτωση αυτή, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι πολίτες, αν δεν τους επιτραπεί η μετακινηση, δεν θα πειθαρχήσουν. Έτσι, υπάρχουν απόψεις που σημειώνουν πως το να μετακινηθούν οι πολίτες στα χωριά τους θα είναι καλύτερο από το να δούμε συνωστισμούς σε μπαλκόνια της Αθήνας.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές στο τι τελικά θα γίνει, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται το «σχέδιο αποσυμπίεσης». Ένα σχέδιο που θα έχει ως βασικούς άξονες τον εμβολιασμό και τα self test. Έτσι υπάρχουν δύο σενάρια για το πώς θα μπορούμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, αν τελικά αυτό επιτραπεί από τις Αρχές.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι πρώτον, θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση και δεύτερον, θα υπάρχει μια διαδικασία self testing.

Στο κομμάτι αυτό, «μπούσουλας» θα είναι η λειτουργία των σχολείων, με την κυβέρνηση να ελπίζει πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέψουν το Πάσχα στο χωριό για να γιορτάσουν οι πολίτες με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και χαρά.