Ο Θανάσης Κοντογεώργης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, μετά από την απόφαση που πήραν οι λοιμωξιολόγοι δίνοντας το «πράσινο φως» να ανοίξουν τα σχολεία από τις 12 Απριλίου την ώρα που τα self tests έχουν φτάσει στα φαρμακεία και ο εμβολιασμός βαίνει ομαλώς, με αυξητικό ρυθμό, μάλιστα.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης σχολίασε την αναστάτωση που προκλήθηκε με τα self tests τονίζοντας πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα συμπληρωματικό όπλο. Στη συνέχεια, ανέφερε πως οι επόμενοι που θα λάβουν τα self tests είναι άτομα από 18 ως 67 ετών, αν και θα συνεκτιμηθούν κι άλλοι παράγοντες και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Για τα self tests και την αναστάτωση που προκλήθηκε:
Ένα συμπληρωματικό όπλο είναι στα χέρια μας. Για αυτό και η χώρα αποφάσισε στην παροχή δωρεάν μαζικών τεστ στους πολίτες όλης της χώρας. Από σήμερα βρίσκονται στα φαρμακεία και από αύριο θα ξεκινήσει η διάθεση κατά προτεραιότητα, δηλαδή στην εκπαιδευτική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα, στους μαθητές του Λυκείου μέσω των γονέων τους και στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στο διοικητικό προσωπικό που μπορεί να συνδέεται με την εκπαιδευτική δραστηριότητα. Την Παρασκευή θα έχουν φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές με σκοπό να προχωρήσουν οι μαθητές στη διενέργεια του οικιακού τεστ το αργότερο 48 ώρες πριν την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όταν ομαλοποιηθεί όλο αυτό, θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες.
Για το ποιοι έχουν σειρά να λάβουν τα self tests:
Για όλους τους πολίτες, εξαιρουμένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών, τα ΑΜΚΑ θα είναι κλειδωμένα. Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας, θα ανοίξουν στον γενικό πληθυσμό. Σε πρώτο στάδιο θα είναι μέχρι τα 67 έτη, δηλαδή θα είναι 18 μέχρι 67. Η πλατφόρμα πάντως, είναι έτοιμη και το test θα διενεργείται στο σπίτι. Αν είναι αρνητικό, θα εκδίδεται μια βεβαίωση, μια «σχολική κάρτα» την οποία θα χρησιμοποιεί ο μαθητής κατά την είσοδό του στο σχολείο και θα την επιδεικνύει- κρατώντας για όλη την εβδομάδα- στην πρώτη ώρα κάθε μαθήματος. Αν είναι θετικό, θα εκδίδεται ένα έγγραφο με το οποίο θα μπορεί να προσέρχεται ο μαθητής με τον γονιό του σε μια από τις δημόσιες δομές που θα ανακοινωθούν στις οποίες θα μπορεί να διενεργεί επαναληπτικό έλεγχο. Και εφόσον και εκεί είναι θετικό, θα καταγράφεται στην πλατφόρμα.
Για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία:
Θα είναι ψηφιακή ή θα εκτυπώνεται αυτή η βεβαίωση και θα την επιδεικνύει. Τα στοιχεία που θα αναγράφονται, θα είναι του γονέα ο οποίος θα βεβαιώνει το αποτέλεσμα και βέβαια για ποιον μαθητή αφορά. Είναι εύχρηστη η πλατφόρμα. Είναι τα στοιχεία από το TAXIS και πρόκειται για υπόθεση 30 δευτερολέπτων.
Για την πορεία του εμβολιασμού:
Έχουμε κάποιους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Ο ποιοτικός στόχος αφορά στην οργάνωση της διαδικασίας ώστε να είναι ασφαλή και τα εμβόλια καθώς και στην αποφυγή της ταλαιπωρίας, κάτι το οποίο έχουμε πετύχει. Στον ποσοτικό μας στόχο βασική μέριμνα αυτή τη στιγμή είναι τα άτομα που μπορεί να ζητήσουν φροντίδα στα νοσοκομεία της χώρας, εφόσον νοσήσουν. Στόχος για τον Απρίλιο είναι, την ημέρα, 55 με 57 χιλιάδες. Και σε κάθε περίπτωση, αυτός ο στόχος αναπροσαρμόζεται και μπορεί να φτάσει και τις 90 χιλιάδες την ημέρα.
Για την έναρξη του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού:
Με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αυτή τη στιγμή, η μόνη επαγγελματική ομάδα που έχει προτεραιοποιηθεί είναι οι εκπαιδευτικοί. Από εκεί και πέρα, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Οι αποφάσεις θα παρθούν όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα. Αλλά στο τέλος αυτού του μήνα θα οριστικοποιηθεί το πλάνο.