Συναγερμό έχει προκαλέσει στους χρήστες του Facebook η είδηση ότι διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα τους στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, στη διάσημη πλατφόρμα κυκλοφορεί και νέος ιός, με πολλούς λογαριασμούς να την έχουν πατήσει.
Τι συνέβη με τη διαρροή των δεδομένων:
Χρήστης σε φόρουμ στο διαδίκτυο που ασχολείται με ζητήματα χάκινγκ δημοσίευσε τους αριθμούς τηλεφώνου και άλλα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, ανάμεσά τους και Ελλήνων. Τα δεδομένα που διέρρευσαν αφορούν σε 553 εκατομμύρια χρήστες του Facebook από 106 χώρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 32 εκατομμύρια από τις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο και 6 εκατομμύρια από την Ινδία. Στην Ελλάδα αποκαλύφθηκαν τα προσωπικά δεδομένα 617.722 λογαριασμών. Πρόκειται για έναν στους επτά περίπου χρήστες στη χώρα.
Η λίστα με τα προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνει τον αριθμό τηλεφώνου, τα ID του Facebook, το πλήρες όνομα των χρηστών, αλλά και διευθύνσεις, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά στοιχεία, στοιχεία της επαγγελματικής τους ζωής κ.α. Εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε στο αμερικανικό μέσο πως τα δεδομένα υπεκλάπησαν εξαιτίας μιας αδυναμίας στο σύστημα του Facebook, το οποίο και διορθώθηκε το 2019.
Αν η πληροφορία από το Facebook είναι σωστή, τότε όσοι πήραν στα χέρια τους τα δεδομένα αυτά θα έχουν στοιχεία δύο ετών.
Ο Γκαλ, που ανήρτησε στο Twitter τη λίστα, υποστηρίζει πως ανακάλυψε τα δεδομένα τον Ιανουάριο, όταν κάποιος χρήστης υποστήριζε πως διαθέτει μηχανισμό που μπορεί να παρέχει εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνου που αντιστοιχούν σε χρήστες του Facebook. Τα δεδομένα έχουν αναρτηθεί σε φόρουμ και είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε έχει την τεχνική κατάρτιση να τα επεξεργαστεί.
Εάν θέλετε να μάθετε αν τα δικά σας προσωπικά στοιχεία έχουν διαρρεύσει, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε εάν το email σας είναι ένα από αυτά. Πώς; Μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα, το haveibeenpwned.com, διευκολύνει τον έλεγχο, καθώς τσεκάρει εάν το email σας είναι μεταξύ των κλεμμένων. Συνολικά, υπολογίζεται ότι «χτυπήθηκαν» 533 εκατομμύρια λογαριασμοί, ωστόσο μόνο 2,5 εκατομμύρια από αυτούς περιλάμβαναν email στα προσωπικά στοιχεία.
Επίσης, μια άλλη επιλογή είναι αυτή που προσφέρει η ιστοσελίδα The News Each Day, που επιτρέπει στους επισκέπτες να βάλουν σε ειδική φόρμα τον αριθμό του τηλεφώνου τους και να λάβουν μια απάντηση: «Ο τηλεφωνικός σας αριθμός περιλαμβάνεται στα δεδομένα» ή «ο τηλεφωνικός σας αριθμός δεν περιλαμβάνεται στα δεδομένα».