Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, σχολιάζοντας τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια αλλά είναι φανερό πως η γειτονική χώρα δεν επιθυμεί λύση.
Στη συνέχεια, εξήγησε αν η Τουρκία αναζητά έναν ευρασιατικό ρόλο ή αν μπορεί να επανέλθει σε ένα δυτικό πλαίσιο και προέτρεψε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Κίνα να διαβάσουν Θουκυδίδη για να προλάβουμε καταστάσεις. Τέλος, τόνισε πως οι συμμαχίες που έχει η χώρα μας είναι πολύ σημαντικές και οφείλει να επενδύσει σε αυτές γιατί στην περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση, δεν θα είναι μόνη της.
Για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας:
Οι διερευνητικές επαφές γίνονται μεταξύ δύο πλευρών. Τα τελευταία χρόνια οι στόχοι των δύο πλευρών δεν συμπίπτουν. Και αυτό οφείλεται στην Τουρκία. Είχαν δρομολογηθεί προκειμένου να διερευνηθεί αν όσα περιείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999, δηλαδή αν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ή να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν για να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε αυτόν τον στόχο. Η Τουρκία δεν επιθυμεί τη λύση αυτή και κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει κάτι εκτός του Διεθνούς Δικαίου.
Για το αν η Τουρκία αναζητά έναν ευρασιατικό ρόλο ή αν μπορεί να επανέλθει σε ένα δυτικό πλαίσιο:
Η Τουρκία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της πολιτικής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν, έχει να κάνει με το ποια πλευρά θα διαλέξει τελικά. Οι ΗΠΑ είναι θορυβημένες πάντως, από τη στάση της Τουρκίας. Αν όμως, βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα των S-400, τα υπόλοιπα θα μπουν σε δεύτερη μοίρα. Τα «βαριά σύννεφα» θα φύγουν από τον ορίζοντα. Έτσι, θα τρέξουν ξανά οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον – Άγκυρας.
Για το ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι στο υψηλότερο σημείο:
Είναι στην ακμή τους. Και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία με την οποία δεν θα εξασφαλίζουμε μόνο ένα χρήσιμο εξοπλισμό αλλά και συγκεκριμένα πολιτικά ανταλλάγματα. Στόχος από τη μία, να υπάρξει η δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ συμμάχων. Και από την άλλη, η χώρα μας, η Ελλάδα να μην μείνει μόνη της αν συμβεί κάτι. Το ίδιο εύχομαι να γίνει και με τη Γαλλία και με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Για τις συμμαχίες της Ελλάδας:
Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο διπλωματικό όπλο: Τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχουμε στις ΗΠΑ. Και αυτό είναι χρήσιμο και για εμάς. Και πλέον το προβάλλουμε και εμείς και το αξιοποιούμε. Αυτές οι συνεργασίες είναι το τεράστιο πλεονέκτημα που απέκτησε η χώρα μας και κάθε κυβέρνηση, σε αυτό το πεδίο, αντί να γκρεμίζει ό,τι είχε γίνει, το ενίσχυε. Ισραήλ, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση, δεν θα είναι μόνη της.