Κόσμος

Βρετανία: Ανοίγουν καταστήματα στις 12 Απριλίου

Βρετανία: Στις 12 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα οι παμπ, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες, είπε ο Μπόρις Τζόνσον

Οι προσπάθειες και η υπομονή όλων έπιασαν τόπο και η Βρετανία μπορεί πλέον να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Έτσι, από τις 12 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα οι παμπ, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες, είπε ο Μπόρις Τζόνσον στη συνέντευξη από την Ντάουνινγκ Στιρτ, παρουσία των δύο κορυφαίων επιστημονικών του συνεργατών, Σερ Πάτρικ Βάλανς και Κρις Γουίτι.

«Υλοποιούμε τον οδικό χάρτη για την ελευθερία και εμμένουμε σε αυτόν», συνέχισε ο Τζόνσον. «Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι στα τρέχοντα δεδομένα μας για να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκλίνουμε από το πρόγραμμα. Εντούτοις, είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε τα δεδομένα σε κάθε στάδιο. Ακολουθώντας τους κανόνες -θυμόμαστε τα χέρια, το πρόσωπο, το χώρο και τον καθαρό αέρα- ελπίζουμε, μαζί, να κάνουμε αυτόν τον οδικό χάρτη για την ελευθερία μη αναστρέψιμο».

Βρετανία:  Ο διαχωρισμός για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Σε ότι αφορά τα ταξίδια από την Βρετανία στο εξωτερικό, οι περιορισμοί της Κυβέρνησης Τζόνσον αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν σε «πράσινους» και «κόκκινους».

Οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται «πράσινες» χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και προχωρημένο πρόγραμμα εμβολιασμού . Ωστόσο, ελάχιστες αναμένεται να είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα μπουν στην «πράσινη» λίστα – και επιπλέον αυτών οι Μαλδίβες, το Γιβραλτάρ , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μάλτα και το Ισραήλ.

Ωστόσο, ακόμη και για ταξίδια από και προς εγκεκριμένες χώρες θα απαιτούνται τουλάχιστον τρία τεστ COVID-19 για κάθε παραθεριστή – μία πριν από την αναχώρηση πίσω στη Βρετανία και δύο μετά την επιστροφή, κάτι ιδιαίτερα δαπανηρό για τις οικογένειες.

Βρετανία:  Οι αντιδράσεις των Τόρις στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ωστόσο, πάνω από 70 βουλευτές έχουν συνυπογράψει επιστολή κατά του σχεδίου του περί «διαβατηρίου εμβολιασμού» καθώς τα θεωρούν αντιβρετανικά. Σαράντα ένας βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Tόρις – αρκετοί για να καταψηφιστεί το σχέδιο Τζόνσον – έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με 22 βουλευτές των Εργατικών και 10 των Φιλελευθέρων, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο «δεν συνάδει με το βρετανικό αίσθημα» όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mai