«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση των εντάσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Φυσικά, αυτό θα απαιτούσε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από τη ρωσική πλευρά για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας.»
Σε προηγούμενα blogs του, ο Λάμπρος Καλαρρύτης είχε μιλήσει για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την ανάρτηση του Απόστολου Δοξιάδη.
Τάδε έφη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προαναγγέλλοντας την αντίδραση της Ρωσίας αν οι ΗΠΑ στείλουν δυνάμεις στην Ουκρανία για να στηρίξουν την κυβέρνηση η οποία μάχεται τους ρωσόφωνους αυτονομιστές (Ρώσοι είναι) στο ανατολικό μέρος της χώρας. Οι αυτονομιστές ελέγχουν την επαρχία του Ντονμπάς, με τις μάχες στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ, οι οποίες ξέσπασαν το 2014, να αναζωπυρώνονται μετά τη θνησιγενή κατάπαυση πυρός.
Τι συμβαίνει με τις κυβερνήσεις Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ
Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την κλιμάκωση, και εκφράζει φόβους ότι η Ρωσία σχεδιάζει για το ανατολικό μέρος της χώρας ό,τι έκανε στην Κριμαία, δηλαδή προσάρτηση. Εκτίμηση που συμμερίζονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά το Κρεμλίνο αρνείται. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντυρ Ζέλενσκι δηλώνει ότι έχει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ πως θα στηρίξουν το Κίεβο σε περίπτωση ρωσικής επιθετικής κίνησης, αλλά δεν είναι σαφές τι μορφή θα έχει αυτή η στήριξη.
Οι Ρώσοι μετακίνησαν στρατεύματα και βαρέα όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία στη χερσόνησο της Κριμαίας, κίνηση που σήμανε συναγερμό στο ΝΑΤΟ το οποίο με τη σειρά του προβληματίζεται για το αν θα πρέπει και αυτό να αναπτύξει με κάποιο τρόπο δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος, στα σύνορα με τη Ρωσία, ως αποφασιστικό βήμα στήριξης της κυβέρνησης και έμπρακτο μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν θα επιτρέψει άλλη εξέλιξη α λα Κριμαία. Μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε περαιτέρω αύξηση των ρωσικών δυνάμεων, εξ ου και η προειδοποίηση Πεσκόφ, με πιθανή ανεξέλεγκτη περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ η Τουρκία η οποία παρά τη στενή σχέση με τη Ρωσία επιλέγει να συγκρούεται μαζί της σε διάφορα μέτωπα δίχως να διαρρηγνύεται η γενικότερη συνέργεια τους, διότι ο Πούτν προτάσσει το στρατηγικό όφελος να κρατά την Άγκυρα σε τροχιά απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, εγείρει θέμα «Τατάρων της Κριμαίας» ενώ έχει υπογράψει και εξοπλιστικές συμφωνίες με την Ουκρανία προκαλώντας εκνευρισμό στη Μόσχα. Τώρα όμως πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα στέλνοντας drones Bayraktar για να στηρίξει τις ουκρανικές δυνάμεις στη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές…
Οι Ρώσοι έχουν στείλει μηνύματα στον Ερντογάν να μην υπερβεί κόκκινες γραμμές καθώς, προφανώς, εύλογα εκτιμούν ότι η Άγκυρα βλέπει την κρίση στην Ουκρανία ως ευκαιρία να «υπενθυμίσει» στην Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ τη χρησιμότητά της ως παράγοντα «παρενόχλησης» της ρωσικής παρουσίας και εξισορρόπησης της επιρροής της.
Και μπορεί οι Ρώσοι να καταπίνουν τις τουρκικές παρεκτροπές και υπερβάσεις σε άλλα μέτωπα, στη Συρία ή στη Λιβύη, αρκούμενοι σε βομβαρδισμούς νουθεσίας φιλότουρκων κατσαπλιάδων ή και τουρκικών δυνάμεων, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν το ίδιο αναλογικά και συγκρατημένα σε περίπτωση τουρκικής «αυθάδειας» στην αυλή τους, στην Ουκρανία. Γενικά η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και η Ουκρανία ενδέχεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων που δεν θα ήταν απίθανο να οδηγήσουν σε fast forward τις φάσεις της νέο-ψυχροπολεμικής περιόδου που έχουμε εισέλθει και να εισάγουν τον πλανήτη στον προθάλαμο μίας θερμής αντιπαράθεσης.
Στήριξη από ΗΠΑ
Η ουκρανική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει τη διαβεβαίωση των ΗΠΑ πως θα τη στηρίξουν σε περίπτωση ρωσικής επιθετικής κίνησης. Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να κάνει καμία επίσημη κίνηση διότι οι αυτονομιστές μια χαρά τα καταφέρνουν. Αν οι Ουκρανικές δυνάμεις επιχειρήσουν μεγάλης κλίμακας επίθεση βασιζόμενες στις διαβεβαιώσεις της Δύσης, οι Ρώσοι θα αντιδράσουν, είτε αφανώς ενισχύοντας περαιτέρω τους φιλορώσους είτε και ανοιχτά. Εξάλλου η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα μήνυμα είναι και ακόμα πιο ηχηρή προειδοποίηση συνιστά η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η χώρα μπορεί να καταστραφεί…
Αν ο Ουκρανός Πρόεδρος, βασιζόμενος στις διαβεβαιώσεις των Συμμάχων, κάνει κάποια εσφαλμένη εκτίμηση σχετικά με την πραγματική πρόθεσή τους και ετοιμότητα να εμπλακούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία και παρασυρθεί σε άκαιρη κίνηση, μπορεί να μείνει στην ιστορία για τους λάθος λόγους. Όχι γιατί το ΝΑΤΟ δεν έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με τη Ρωσία και να επικρατήσει. Αλλά επειδή δεν είναι βέβαιο ότι ο πλανήτης είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Και πολύ περισσότερο οι Δυτικές κοινωνίες. Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος που θα μπορούσε να κάνει τη «λάθος» κίνηση όχι κατά λάθος, αλλά εσκεμμένα για να εκβιάσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Και τότε το τελευταίο που θα τον απασχολεί θα είναι οι Τάταροι της Κριμαίας.