Ελλάδα

Έκτακτη απόφαση της επιτροπής: Όχι σε άνοιγμα καταστημάτων σε αυτές τις περιοχές

Έκτακτη απόφαση της επιτροπής: «Παγώνει» η χαλάρωση του lockdown σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αποφάσισε να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα καθώς και να μην επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις συγκεκριμένες τρεις περιοχές. Παρά το γεγονός ότι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα πρόκειται να λάβει χώρα στις 5 Απριλίου, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αποτρεπτικά για μία τέτοια κίνηση και οδήγησε την επιτροπή να λάβει αυτή την απόφαση.

Αυτός είναι και ο λόγος που εισηγήθηκαν, τουλάχιστον σε αυτές τις τρεις περιοχές, να ανασταλεί το άνοιγμα των καταστημάτων και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα συμβεί με την Αττική, η οποία επίσης βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.080 νέα κρούσματα, ενώ το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο». Ως προς την κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική για άλλη μία φορά κατέχει τη μαύρη «πρωτιά» με 1.383 νέες λοιμώξεις, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα με 350 και 141 κρούσματα αντίστοιχα.

Οι αντιδράσεις από τους ειδικούς

Ο Γιώργος Παυλάκης, διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, ήταν από τους πρώτους που σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς.

«Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Είναι επικίνδυνο. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων το πώς θα πάει ακριβώς», ανέφερε ο κ. Παυλάκης σε συνέντευξή του στο MEGA, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε αν τα πράγματα ξεφύγουν. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Ακόμη, ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε ότι το άνοιγμα πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζοντας όμως «ότι δε θα είναι μεγάλη». Ιδιαίτερα, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του Πάσχα εάν θέλουμε να υπάρξει ένα καλό καλοκαίρι. «Αν το Πάσχα ξεφύγει το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο» προειδοποίησε. Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι με τα πρώτα αρνητικά σημάδια «θα ξαναπάμε σε πιο λογική κατάσταση» σε σχέση με την κορυφή του επιδημικού κύματος που είμαστε τώρα.

ΠΟΕΔΗΝ: Η σημερινή ημέρα ήταν η χειρότερη της πανδημίας

Σε δραματικούς τόνους, ο κ. Γιαννάκος μίλησε για «απόγνωση και απελπισία» σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΔΗΝ «γίνεται επιλογή ασθενών, όχι μόνο για ΜΕΘ, αλλά και για αναπνευστήρα ή συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έχουμε πολλούς θανάτους διασωληνωμένων που βρίσκονται επί ημέρες εκτός ΜΕΘ, καθώς και πολλούς θανάτους στις κλινικές, ενώ η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι «υψηλότατη, λόγω της πολυήμερης αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ». Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν και διασωληνωμένοι ασθενείς άλλων, γενικών, παθήσεων εκτός ΜΕΘ.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι και να υπερηφανεύονται για τη διαχείρηση της πανδημίας, με τέτοια κατάσταση στις ΜΕΘ. Είναι πέρα από κάθε έλεγχο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο