Το άνοιγμα των καταστημάτων που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει τη Δευτέρα 5 Απριλίου είναι το θέμα της έκτακτης συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση τόνισε τον κίνδυνο της αύξησης των κρουσμάτων σε περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα, ενώ ο ΕΟΔΥ είχε κάνει γνωστό ότι σήμερα εντοπίστηκαν 3.080 νέα κρούσματα, πέθαναν 72 άνθρωποι τις τελευταίες 24 ώρες και οι διασωληνωμένοι είναι 753.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr στη συνεδρίαση συζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που ζητούν να αναβληθεί το άνοιγμα των μαγαζιών στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».
Βέβαια, αυτό θα σημάνει ότι δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά σε πάρα πολλές περιοχές. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι παραμένει το lockdown στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο «βαθύ κόκκινο» είναι ακόμα οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής και Πέλλας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, ο Δήμος Καλυμνίων, ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ανωγείων και ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Αμφίπολης και ο Δήμος Βέροιας, ο Δήμος Σκιάθου και ο Δήμος Καρδίτσας, οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο Δήμος Γρεβενών.
Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν από αύριο Σάββατο το πρωί στις 6:
- Π.Ε. Κιλκίς
- Δήμος Σερρών
- Δήμος Κόνιτσας
- Δήμος Σκύρου (όλη η Εύβοια πλέον)
- Δήμος Αστυπάλαιας
- Δήμος Ρόδου και Χάλκης
- Λέρος (βγήκε από το ειδικό καθεστώς)
- Γαλατινή Κοζάνης (βγήκε από το ειδικό καθεστώς)
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, ωστόσο και μόνο ότι υπάρχει στο τραπέζι η εν λόγω πρόταση δείχνει πόσο ανησυχούν οι επιστήμονες για τη χαλάρωση των μέτρων, σε μια περίοδο που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωσή του, με τα κρούσματα να επιμένουν σε αριθμούς πάνω από 3.000 και το ΕΣΥ να πιέζεται ασφυκτικά.