Κόσμος

ΠΟΥ: Έρχεται συμπληρωματική έρευνα για τον κορωνοϊό

ΠΟΥ: Έρευνες για την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο νέος κορωνοϊός ενδέχεται να διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν.

Εμπειρογνώμονες που εξετάζουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, θα συμπληρώσουν μια αρχική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

ΠΟΥ: «Θα υπάρξουν συμπληρωματικές αξιολογήσεις»

«Θα υπάρξουν συμπληρωματικές αξιολογήσεις, αυτό αναμένουμε», είπε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση, προσθέτοντας ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Την περασμένη Τρίτη όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση, ο Τέντρος κατήγγειλε πως οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Ζήτησε επιπλέον έρευνες για την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο νέος κορωνοϊός ενδέχεται να διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν , που διαχειρίζεται και μελετά τους κορωνοϊούς και βρίσκεται στην πόλη – επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, όπου εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο 2019 η νόσος για να διαδοθεί στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες  η ομάδα του ΠΟΥ η οποία ερεύνησε για τέσσερις εβδομάδες στην Ουχάν και στη γύρω περιοχή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου, ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη»

 Το προκαταρκτικό πόρισμα

Στο προκαταρκτικό πόρισμα που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την Ουχάν τον Ιανουάριο, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της επιδημίας, έπειτα συνεχείς καθυστερήσεις και προσκόμματα που έδειξαν την απροθυμία του Πεκίνου να δεχθεί την πραγματοποίηση επιτόπιας έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού, φθάνουν στο συμπέρασμα ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να προήλθε από διαφυγή από εργαστήριο. Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο που προωθεί το Πεκίνο για «μετάδοση του κορωνοϊού στην Κίνα από κατεψυγμένα τρόφιμα» τα οποία εισήχθησαν από το εξωτερικό.

Αυτήν την θέση άλλωστε επανέλαβε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας την επιστημονική κοινότητα «να ερευνήσει και σε άλλες περιοχές του κόσμου, και όχι μόνο στην Κίνα». Ο Λιάνγκ Γουανιάν απέκρουσε επίσης τις δηλώσεις του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα απέκρυψε στοιχεία από την διεθνή ομάδα των επιστημόνων κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Κίνα.

Κίνα: Οι δηλώσεις του επικεφαλούς της κινεζικής πλευράς της έρευνας

Ο επικεφαλής της μελέτης για την κινεζική πλευρά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Κινέζοι και διεθνείς ερευνητές είχαν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα κατά την διάρκεια της έρευνας», ωστόσο, «φυσικά, βάσει του κινεζικού νόμου, ορισμένα δεδομένα δεν μπορούν να απομακρυνθούν ή να φωτογραφηθούν, αλλά όταν τα αναλύαμε από κοινού στην Γουχάν, όλοι έβλεπαν την βάση δεδομένων, το υλικό – όλα μαζί τα κάναμε».

Ο Λιάνγκ Γουανιάν απέρριψε τις κατηγορίες για συστηματική καθυστέρηση της δημοσίευσης του κοινού πορίσματος, αλλά παραδέχθηκε ότι «κάθε φράση, κάθε συμπέρασμα, κάθε στοιχείο» έπρεπε να επιβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές πριν δημοσιευθεί, βάσει της αρχής ότι «η ποιότητα προηγείται». Επαναλαμβάνοντας δε την θέση που προωθεί το Πεκίνο, ο Λιάνγκ Γουανιάν δήλωσε ότι «τώρα ο κόσμος πρέπει να ερευνήσει περαιτέρω για πιθανά πρώιμα κρούσματα της Covid-19 εκτός της Κίνας», κατά την επόμενη φάση της αναζήτησης της προέλευσης της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο