Κόσμος

Εμβόλια κορωνοϊός: Εξετάζονται τα οφέλη από τον συνδυασμό τους

Εμβόλια κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι έρευνες από τους επιστήμονες για να βρουν αν μπορούν να συνδυαστούν με καλά αποτελέσματα διαφορετικά σκευάσματα.

Ο κορωνοϊός, όπως έχουμε καταλάβει οι περισσότεροι, θα νικηθεί μόνο από τα εμβόλια. Ήδη, ο ΠΟΥ έχει ξεκινήσει να εγκρίνει και σκευάσματα χωρών για τα οποία αρχικά υπήρχε μεγάλη συζήτηση, όπως της Κίνας. Βέβαια, συνεχίζει να υπάρχει μια αμφιβολία για το εμβόλιο της AstraZeneca αφού διάφορες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Γερμανία, έχουν περιορίσει τη χορήγησή του.

Τώρα, οι επιστήμονες ερευνούν το κατά πόσο ο συνδυασμός δόσεων από διαφορετικά εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στη μάχη κατά του ιού.

Τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε, προκαλώντας έκπληξη και σε αρκετούς ειδικούς σε όλο τον κόσμο, ότι αν δεν ήταν διαθέσιμη η δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο, οι ασθενείς μπορούσαν να εμβολιασθούν με κάποιο άλλο (κατά του κορονοϊού).

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, μολονότι η πρακτική του συνδυασμού δόσεων διαφορετικών εμβολίων δεν βασιζόταν σε επιστημονικά δεδομένα (τα οποία θα αποτελούσαν εγγύηση για την εφαρμογή των πολιτικών «ανάμειξης» διαφορετικών δόσεων) αυτό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα σχετικών δοκιμών.

Εμβόλια κορωνοϊός: Εξετάζονται τα οφέλη από τον συνδυασμό τους

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο την πρώτη διερευνητική δοκιμή Com-Cov, με τη συμμετοχή 830 εθελοντών, στους οποίους χορηγήθηκε η πρώτη δόση με εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και η δεύτερη με εκείνο της AstraZeneca ή αντιστρόφως.

Για την περίπτωση των βρετανικών κλινικών δοκιμών, οι ερευνητές της Οξφόρδης επιχείρησαν τον συνδυασμό δύο εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας. Αυτό της Pfizer/BioNtech είναι mRNA (περιέχει δηλαδή μικροσκοπικά σφαιρίδια λιπιδίων, τα οποία περιλαμβάνουν γενετικές οδηγίες με βάση το μόριο RNA. οι εν λόγω οδηγίες επιτρέπουν στα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού). Από την άλλη, το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Για να διαπιστώσουν αν η «ανάμειξη» των δύο διαφορετικών εμβολίων έχει, πράγματι, καλύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, οι Βρετανοί επιστήμονες θα αρχίσουν σύντομα τις αναλύσεις αίματος των εθελοντών.Όμως, με την ανάπτυξη καινούριων εμβολίων ενάντια στη λοίμωξη Covid-19, οι συνδυασμοί που δοκιμάζονται από τους ειδικούς (σε ανθρώπους ή και ζώα) γίνονται περισσότεροι.

Σίγουρα, οι συνδυασμοί διαφορετικών εμβολίων δεν ξεκίνησαν κατά την πανδημία του κορωνοϊού. Στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί –χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα καθώς έχουν εφαρμοστεί κυρίως σε ζώα- για την καταπολέμηση άλλων ιών, όπως της γρίπης, του HIV και του Έμπολα.

Οι ερευνητές του ρωσικού Ινστιτούτου Γκαμαλέγια (Gamaleya) δημιούργησαν –το 2017- ένα εμβόλιο κατά του Έμπολα, η πρώτη δόση του οποίο περιείχε έναν αδενοϊό και η δεύτερη έναν άλλο ιό. Με παρόμοιο τρόπο και με την εισαγωγή ενός γονιδίου σε δύο αδενοϊούς (το οποίο παράγει την πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνεια του κορωνοϊού) δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες το εμβόλιο Sputnik-V ενάντια στην Covid-19. Σήμερα χρησιμοποιείται στη Ρωσία και σε 56 ακόμη χώρες του κόσμου.

Το ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών Γκαμαλέγια ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις του με την AstraZeneca (οι δύο δόσεις του εμβολίου της οποίας περιέχουν έναν διαφορετικό αδενοϊό από χιμπατζή, τον ChAdOx1) για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με το κατά πόσο είναι ασφαλής και επιτυχής ο συνδυασμός των διαφορετικών εμβολίων. Στο πλαίσιο δύο κλινικών δοκιμών, μίας στο Αζερμπαϊτζάν που μόλις ξεκίνησε και μίας στη Ρωσία η οποία θα ξεκινήσει σύντομα, εθελοντές θα λάβουν μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca και μία του Sputnik-V.

Εμβόλια κορωνοϊός: Πόσα βρίσκονται στο στάδιο τελικών δοκιμών

Ένα ακόμη είδος εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 είναι υπό δοκιμή. Αυτό αφορά εμβόλια τα οποία δεν περιέχουν γενετικές οδηγίες για τη δημιουργία της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού, αλλά την ίδια την πρωτεΐνη (ολόκληρη ή μέρος αυτής). Είκοσι εννέα εμβόλια που βασίζονται στην εν λόγω πρωτεΐνη – ακίδα περνούν από κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, κανένα δεν έχει λάβει έγκριση προς το παρόν. Σήμερα χρησιμοποιούνται συνολικά 13 εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Άλλα 67 βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο