Ο Νίκος Δένδιας έδωσε το “παρών” στο διαδικτυακό συνέδριο του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), με αντικείμενο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Δένδιας: Οι τρεις σημαντικές μεταβλητές
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας προέβη σε μία συνοπτική παρουσίαση των μείζονων αξόνων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας κατ’ αρχάς τις δύο βασικές σταθερές επί των οποίων αυτή εδράζεται και συγκεκριμένα τον σεβασμό αφενός του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αφετέρου την προσήλωση τόσο στην πολυμέρεια όσο και στη διμερή συνεργασία για προώθηση συνεργιών και αντιμετώπιση των εντάσεων.
Περαιτέρω, ο υπουργός σημείωσε την επιρροή τριών σημαντικών μεταβλητών, που συνιστούν η διεθνής πολιτική των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, αλλά και της ΕΕ, η αυξανόμενη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας -που επιδεινώνεται από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και τη στρατιωτική ανάμειξή της σε περιφερειακές κρίσεις, όπως στη Συρία και τη Λιβύη-, καθώς και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» να σηματοδοτούν ευπρόσδεκτο παράδειγμα στις σχέσεις μεταξύ χωρών της περιοχής.
Δένδιας: Στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας με όλους τους εταίρους
Επί αυτών των βάσεων, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, οι κύριοι στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνοψίζονται στην προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της συνεργασίας με όλους τους εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, καθώς και την ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο. Αναφέρθηκε, επίσης, ειδικότερα στη Λιβύη και στο Κυπριακό.
Υπενθύμισε, παράλληλα, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τις προοπτικές περαιτέρω εδραίωσής της. Πρόβαλε, επίσης, την πολυσχιδή ανάπτυξη της συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς και την προώθηση πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με χώρες της περιοχής.