Ένα δικαστήριο στο Βέλγιο διέταξε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο των μέτρων που έλαβε κατά του κορωνοϊού εντός 30 ημερών, έπειτα από προσφυγή οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει την απόφαση του δικαστηρίου των Βρυξελλών, τότε υποχρεούται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.
Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από αγωγή που άσκησε η Βελγική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη βέλγικη κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί υπουργικά διατάγματα για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού χωρίς τη συναίνεση των νομοθετών.
«Πιστεύουμε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες που επιβάλλονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν απαραίτητη μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βελγικός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Κι ενώ μπορεί να πραγματοποιηθούν περιορισμοί σε αυτά τα δικαιώματα και ελευθερίες, δεδομένου της σημασίας τους και την ανάγκη να προστατευτούν τα δικαιώματα στη ζωή και στην υγεία των ατόμων, οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι δίκαιοι και αναλογικοί».
Στην «αντεπίθεση» η βέλγικη κυβέρνηση: Θα ασκήσει έφεση
Η υπουργός Εσωτερικών Annelies Verlinden δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση στην απόφαση και ότι τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι περιλαμβάνουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας καιαπαγόρευση μη απαραίτητων διεθνών ταξιδιών, παραμένουν σε ισχύ. Σχετικά με την έφεση, το υπουργείο Εσωτερικών εξήγησε ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας είχε προηγουμένως αποφανθεί ότι «η τρέχουσα νομική βάση είναι πράγματι επαρκής ως νομική βάση για την υπουργική τάξη».
Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο, με το οποίο επικοινώνησε το AFP, ανέφερε πως η απόφαση της δικαιοσύνης εξετάζεται.
Το Βέλγιο συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικρίνει στο παρελθόν για τα περιοριστικά μέτρα που έχει θέσει, ιδιαίτερα για τα ταξίδια που θεωρούνται μη απαραίτητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει ότι τέτοια μέτρα μπορούν να υπονομεύσουν τις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας και του εμπορίου των κρατών-μελών.
Η εξέλιξη της πανδημίας στο Βέλγιο
Το Βέλγιο, το οποίο έχει πληθυσμό 11,5 εκατομμυρίων, έχει αναφέρει πάνω από 876.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 23.000 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι υγειονομικές αρχές της χώρας προειδοποίησαν ότι η κατάσταση σχετικά με τη διάθεση των ΜΕΘ θα μπορούσε να φτάσει σε κρίσιμο σημείο έως τις 10 Απριλίου, εάν ο ρυθμός των κρουσμάτων δεν επιβραδυνθεί.