Ειδικά τώρα με την πανδημία και το lockdown, το γρήγορο ίντερνετ είναι απαραίτητο. Κάτι η τηλεργασία, αλλά και η τηλεκπαίδευση είναι παράγοντες που κάνουν την ταχύτητα του ίντερνετ δοκιμάζεται. Το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική χρήση Netflix που συμβαίνει ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
Το σίγουρο είναι πάντως πως το ίντερνετ πιέζεται και ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν το σερφάρισμα τις ώρες αιχμής. Συνήθως τα περισσότερα προβλήματα ταχύτητας λύνονται με επανεκκίνηση του υπολογιστή, tablet ή/και με επανεκκίνηση του router. Όμως υπάρχουν και άλλες συμβουλές για να έχεις γρηγορότερο ίντερνετ.
Λύσεις για πιο γρήγορο ίντερνετ
«Δοκίμασες να το κλείσεις και να το ξανα-ανοίξεις;»
Όχι, αλήθεια το λέμε. Πόσο καιρό έχεις ανοιχτό το router σου χωρίς να του κάνεις μια επανεκκίνηση; Είναι μηχάνημα, και κουράζεται. Μια φορά στις δυο βδομάδες, απλά κλείσε το, άφησέ το για λίγη ώρα και άνοιξέ το ξανά.
Μήπως δεν βρίσκεστε σε σωστό σημείο;
Αν εκεί που κάθεται ο χρήστης, το wifi δεν πιάνει πολύ καλά, τότε ίσως έχει τοποθετηθεί το router σε λάθος σημείο. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα μέρη που μπορείτε να το βάλετε στο σπίτι, για την επίτευξη καλύτερου σήματος.
Μήπως να το γυρίσεις στο καλώδιο;
Δοκίμασε για λίγο να δεις πώς «τρέχει» το ίντερνέτ σου όταν είσαι συνδεδεμένος στο router με καλώδιο Ethernet. Μάλλον θα είναι πιο γρήγορο. Ένα ακόμα προτέρημα του Ethernet είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια—γενικά, όταν κάνεις αγορές online, καλό είναι να τις κάνεις ενώ είσαι συνδεδεμένος με Ethernet, και όχι με ασύρματο.
Έχεις σίγουρα antivirus;
Διάφοροι ιοί που μπορεί να κολλήσει ο υπολογιστής σου κάνουν το ίντερνετ να σέρνεται. Αν έχεις antivirus, κάνε ένα ωραίο σκαν τώρα που έχεις χρόνο—και αν δεν έχεις, αγόρασε ένα τώρα, ή κατέβασε ένα δωρεάν.
Δοκίμασε να καθαρίσεις την μνήμη cache
Το cache είναι όλα τα δεδομένα, cookies και λοιπά που συλλέγει ο browser σου κάθε φορά που επισκέπτεσαι μια ιστοσελίδα. Αυτά τα δεδομένα έχουν σκοπό να κάνουν τις συγκεκριμένες σελίδες να λειτουργούν πιο γρήγορα, αλλά μαζεύονται πολύ γρήγορα και κάνουν τον browser να κολλάει. Ειδικά στο Google Chrome, αυτό μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θυμίσου να αδειάζεις το ιστορικό του browser σου συχνά—όχι μόνο για να «τρέχει» καλύτερα το σύστημα, αλλά και για λόγους ασφαλείας.
Μήπως να αλλάξεις πάροχο;
Μερικές φορές, δυστυχώς, το πρόβλημα απλά δεν φτιάχνεται. Και αυτό δεν είναι δικό σου λάθος. Αν – ειδικά μετά από δυο-τρεις φορές που έχεις ζητήσει βοήθεια από γραμμή υποστήριξης – δεν βλέπεις να αλλάζουν τα δεδομένα στο κοντινό μέλλον, σκέψου να κάνεις μια μικρή έρευνα αγοράς για άλλον πάροχο.