Ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται με 187 ψήφους παραπέμπεται σε προανακριτική επιτροπή για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της δωροληψίας. Θυμίζουμε ότι υπήρξε μεγάλη ένταση σήμερα στη Βουλή, ενώ ακούστηκαν βαριές εκφράσεις.
Πιο συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016. 187 ψήφισαν υπέρ, κατά 85, ενώ «παρών» δήλωσαν 16 βουλευτές. Από τα κόμματα, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση υπερψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και το Μέρα25 απείχε.
Από την ψηφορορία απουσίαζε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο Νίκος Παππάς.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πρότειναν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:
- Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και
- Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε της νομοθεσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι κάλυψε ένα συνταγματικό κενό ενώ πρόσδωσε έσοδα στο κράτος.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Παππάς, «είμαι περήφανος που ανεβαίνω σε αυτό το βήμα με αφορμή την διάτρητη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας», προσθέτοντας πως «έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στις ιδέες μου και την παράταξη που έχω την τιμή και το βάρος να υπηρετώ».
Αναφερόμενος στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών το 2016 σημείωσε ότι αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο λειτουργούν ακόμη και τώρα τα τηλεοπτικά κανάλια.
Επίσης τόνισε ότι πρόκειται για «μία διαδικασία κατά την οποία το δημόσιο δεν δαπάνησε λεφτά, εισέπραξε λεφτά». «Λεφτά που είχατε συστηματικά αρνηθεί να εισπράξετε», είπε απευθυνόμενος στην Νέα Δημοκρατία τονίζοντας πως «θελήσαμε πιστοί στο πρόγραμμα μας να εφαρμόσουμε αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να έχουν άδεια». Μάλιστα αναφέρθηκε εκτενώς στο παρελθόν και στην επ’ αόριστον παράταση που είχε δοθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου ώστε οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις να αξιοποιούν τις τηλεοπτικές συχνότητες δίχως να καταβάλουν αντίτιμο.
Ειδικά για τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα – που συμμετείχε στον διαγωνισμό του 2016- σημείωσε πως «αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό γιατί δεν κατέβαλε την δόση για την άδεια”. Σχολίασε σκωπτικά πως “τόσο πολύ τον βοηθήσαμε. Του δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό«.
Ο πρώην υπουργός αποκάλεσε «κακόγουστη φάρσα» και «γελοία ιστορία» την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση παίρνει την θέση του Χρ.Καλογρίτσα στην διαμάχη με την εταιρία CCC σχετικά με δάνειο 3 εκατομμυρίων και μάλιστα με επιλογή στοιχείων της δικογραφίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «αγνοείτε διαιτητική απόφαση του δικαστηρίου της Ελβετίας» υπέρ της CCC και ότι «το πρωτοδικείο Αθηνών έχει καταστήσει αυτή την απόφαση εκτελεστή».
Σημείωσε μάλιστα για τον Χρ. Καλογρίτσα πως «δικηγόρος του είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και συνεργάτης του ο Τάκης Θεοδωρικάκος». Ενέπλεξε μάλιστα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ο Χρ. Καλογρίτσας ήταν μαζί με τον Τ. Θεοδωρικάκο στην εταιρία GPO όταν ο τελευταίος ήταν συνεργάτης του σημερινού πρωθυπουργού.
Ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι η ΝΔ κάνει την συγκεκριμένη πρόταση «για να πλήξει μια παράταξη και ένα κόμμα». Απευθύνθηκε στους βουλευτές λέγοντας «σας καλώ να σκεφθείτε ότι πρόκειται για μία υπόθεση που το δημόσιο εισέπραξε χρήματα. Δεν υπάρχει θέμα υπερ-κοστολόγησης. Υπάρχει μία αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών και έχουμε την Ν.Δ να υιοθετεί ένα μέρος των επιχειρημάτων του ενός μέρους και να αγνοεί τα αποφάσεις των δικαστηρίων».