Ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πόσο σημαντικό είναι να λειτουργήσει ξανά το λιανεμπόριο, μίλησε και για την Επιχείρηση «Ελευθερία» η οποία πηγαίνει πολύ καλά, την ώρα που η Αριστοτελία Πελώνη παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για ελεγχόμενο άνοιγμα. Μάλιστα, η πλατφόρμα έχει ανοίξει για τις ευπαθείς ομάδες, από την περασμένη Παρασκευή για τις ηλικίες από 70 – 74 και τις επόμενες μέρες για τις ηλικίες 65 – 69, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο ραδιόφωνο.
«Τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, όσοι έγιναν τους τρεις προηγούμενους μήνες. Θα παραλάβουμε 1.100.000 εμβόλια της Pfizer, 450.000 AstraZeneca, 100.000 Moderna και 71.000 Johnson & Johnson μόνο για τον Απρίλιο. Αυτές οι ποσότητες εμβολίων ή και παραπάνω θα υπάρχουν και το Μάιο και τον Ιούνιο», εξήγησε ο υπουργός Υγείας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ. Και σε ερώτηση για τον εάν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι θέμα που θα επανεκτιμηθεί αμέσως μετά την κρίση.
«Είναι τεράστια επιτυχία ότι ενώ το 2018-2019 είχαν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια Έλληνες με το εμβόλιο της γρίπης, εμβολιάστηκαν φέτος 4 εκατομμύρια. Είναι 100% επάνω. Οι γιατροί μας έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σε ένα ποσοστό 80%, το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι αρκετά χαμηλότερο. Τώρα, διαχειριζόμαστε το τρίτο κύμα και μία κρίση. Μέσα στην κρίση χρειαζόμαστε μέχρι και τον τελευταίο επαγγελματία υγείας και δεν θα άνοιγα τώρα θέμα υποχρεωτικότητας, όταν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μία τέτοια κατάσταση και να βγούμε μπροστά. Σε δεύτερο χρόνο, όμως, και όχι μακριά από τώρα, θα επανεκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις με βάση τη Δημόσια Υγεία», σχολίασε συγκεκριμένα ο υπουργός.
Βασίλης Κικίλιας: «Οι μεταλλάξεις του ιού και οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κατά δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλώσεις επιβάρυναν την κατάσταση»
Αναφερόμενος στα δύο στοιχεία, τα οποία επιβάρυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παρούσα κατάσταση, εκτίμησε ότι αυτά «είναι οι μεταλλάξεις του ιού και, δυστυχώς, οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κατά δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλώσεις που είδαμε στην Αττική και σε άλλες πόλεις της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα». Η κατάσταση αυτή προκαλεί και άλλο ένα πρόβλημα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η οποία αφορά στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας «που έχει κάνει τεράστια υπομονή έναν χρόνο φορώντας μάσκα, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσπαθώντας να αντέξει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας, λένε ότι: Κοίταξε να δεις, είναι δυνατόν εμείς να είμαστε έτσι όπως πρέπει σωστοί, τυπικοί και να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και την κοινωνία και κάποιοι λίγοι να δημιουργούν όλη αυτή την κατάσταση; Είναι αδικία αυτό».
Και σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων ο υπουργός Υγειάς απέφυγε να κάνει προβλέψεις και να δώσει ημερομηνίες, προσθέτοντας πως «είναι ένας ύπουλος ιός και βλέπετε πόσο δυσκολεύει τα πράγματα και δεχόμαστε μια τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως, είναι προφανές ότι έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά-σιγά να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχει η πρόνοια οριζοντίως από την κυβέρνηση, που έχει βοηθήσει και έχει στηρίξει όλους αυτούς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κλάδους».