Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας, η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που κάνει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο Βασίλης Κικίλια έκανε μια αποτύπωση της κατάστασης στο Ε.Σ.Υ. και ανέπτυξε την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην Αττική. Όπως είπε, σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες ΜΕΘ (1.222 στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία). Από αυτές, οι 891 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 592 ΜΕΘ non Covid.
Περίπου οι μισές, 729 κλίνες ΜΕΘ, βρίσκονται στην Αττική (427 ΜΕΘ-COVID και 302 ΜΕΘ non Covid). Ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, δηλαδή 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες. Μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα κενές στην Αττική. Στη συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου ενημέρωσε για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης και ο κ. Τσιόδρας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Βασίλης Κικίλιας: «Οι μεταλλάξεις του ιού και οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κατά δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλώσεις επιβάρυναν την κατάσταση»
Αναφερόμενος στα δύο στοιχεία, τα οποία επιβάρυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παρούσα κατάσταση, εκτίμησε ότι αυτά «είναι οι μεταλλάξεις του ιού και, δυστυχώς, οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κατά δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλώσεις που είδαμε στην Αττική και σε άλλες πόλεις της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα». Η κατάσταση αυτή προκαλεί και άλλο ένα πρόβλημα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η οποία αφορά στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας «που έχει κάνει τεράστια υπομονή έναν χρόνο φορώντας μάσκα, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσπαθώντας να αντέξει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας, λένε ότι: Κοίταξε να δεις, είναι δυνατόν εμείς να είμαστε έτσι όπως πρέπει σωστοί, τυπικοί και να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και την κοινωνία και κάποιοι λίγοι να δημιουργούν όλη αυτή την κατάσταση; Είναι αδικία αυτό».
Και σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων ο υπουργός Υγειάς απέφυγε να κάνει προβλέψεις και να δώσει ημερομηνίες, προσθέτοντας πως «είναι ένας ύπουλος ιός και βλέπετε πόσο δυσκολεύει τα πράγματα και δεχόμαστε μια τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως, είναι προφανές ότι έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά-σιγά να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχει η πρόνοια οριζοντίως από την κυβέρνηση, που έχει βοηθήσει και έχει στηρίξει όλους αυτούς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κλάδους».