Οι πολίτες στη Βρετανία ανησυχούν σήμερα λιγότερο για τον κορωνοϊό σε σύγκριση με την ανησυχία που επικρατούσε η πανδημία πριν από ένα μήνα, καθώς η διαδικασία των εμβολιασμών συνεχίζεται κανονικά. Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον προχωρά σε σταδιακή άρση των μέτρων.
Όπως έδειξαν σήμερα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, το ποσοστό των ερωτηθέντων που χαρακτήρισαν την COVID-19 ένα μεγάλο ζήτημα για τη Βρετανία, μειώθηκε στο 49% από 72% το Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι η πανδημία αποτελεί τη μοναδική μεγαλύτερη ανησυχία των Βρετανών, σύμφωνα με την εταιρία έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων Ipsos MORI.
Η Βρετανία κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στην Ευρώπη, αλλά βρέθηκε πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την πορεία του προγράμματος των εμβολιασμών της τη χρονιά που διανύουμε.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μαζί με τους επικεφαλής στη Σκοτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία προχωρούν σε σταδιακή άρση των περιορισμών. «Η ανησυχία είναι σημαντικά μικρότερη μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ομάδων του πληθυσμού, ενώ το γεγονός αυτό είναι ενδεχόμενο να αποτελεί ένδειξη ότι η εκστρατεία του εμβολιασμού έχει μία θετική επίδραση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Επίσης οι ανησυχίες είναι μικρότερες μεταξύ των νεότερων ηλικιακά Βρετανών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί», σύμφωνα με τον Μάικ Κλέμενς, αναπληρωτή διευθυντή έρευνας στην Ipsos MORI.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Public Health England (PHE) στις 28 Μαρτίου δεν καταγράφηκαν στο Λονδίνο θάνατοι ασθενών, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες 28 ημέρες. Στο αποκορύφωμα της πανδημικής κρίσης τον περασμένο Απρίλιο, καταγράφονταν στο Λονδίνο περίπου 230 θάνατοι ημερησίως από επιπλοκές της νόσου.
Υποχώρησε το Brexit στη λίστα με τις ανησυχίες τους:
Παράλληλα, το Brexit υποχώρησε στη λίστα των ανησυχιών που εκφράζουν οι Βρετανοί και αναφέρθηκε από το 25% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανησυχίας, που καταγράφεται για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ από τη σχετική απόφαση του δημοψηφίσματος το 2016. Ωστόσο καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις ανησυχίες σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, τη φτώχεια, την εκπαίδευση, αλλά και τη στέγαση, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης. Η Ipsos MORI συμπεριέλαβε στη δημοσκόπηση 1.009 συμμετέχοντες, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 5ης και της 11ης Μαρτίου.