Η AstraZeneca προχώρησε σε μία μεγάλη αλλαγή. Έδωσε νέο όνομα στο εγκεκριμένο από την Ευρώπη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η αλλαγή αυτή ήταν προγραμματισμένη να γίνει χωρίς όμως να υπάρχει κάποια έγγραφη δήλωση της εταιρείας.
Πιο συγκεκριμένα, το σκεύασμα από τις 26 Μαρτίου ονομάζεται πλέον Vaxzevria. Οι αλλαγές στην ονομασία του σκευάσματος, ως Vaxzevria, έχουν ήδη γίνει στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), συνοδεία των ίδιων επισημάνσεων που υπήρχαν για το εν λόγω εμβόλιο, η χρήση του οποίου είχε απαγορευτεί προσωρινά και για προληπτικούς λόγους σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στις αρχές Μαρτίου, λόγω φόβων για πρόκληση θρομβώσεων.
Καμία διευκρίνιση των λόγων της αλλαγής
Δεν υπάρχει καμία επίσημη διευκρίνιση για την αλλαγή ονόματος, ο ευρωπαϊκός Τύπος ωστόσο εικάζει οτι η μετονομασία μπορεί να έγινε επειδή το προηγούμενο ονομα του σκευάσματος δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην ΕΕ το τελευταίο διάστημα. Έστω και αν το νέο όνομα όπως γράφει η ιταλική Iltempo δεν ειναι και πολύ εύκολο να προφερθεί…
Η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca είχε απαγορευτεί προσωρινά και για προληπτικούς λόγους σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στις αρχές Μαρτίου, λόγω φόβων για πρόκληση θρομβώσεων. Στα μέσα του μήνα πάντως, ο EMA ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό».
Χαρακτηρίζοντας πολύ σπάνιες τις περιπτώσεις θρομβώσεων, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής. Και τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων πιθανών κινδύνων.
Σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων χορήγησης του εμβολίου
H καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, εκ της ομάδας των επιστημόνων της Οξφόρδης που ανέπτυξαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η ομάδα της μελετά εναλλακτικές χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε μορφή ρινικού σπρέι ή χαπιών. «Όπως γνωρίζεται όλα τα εμβόλια χορηγούνται αυτή τη στιγμή με ενδομυϊκές ενέσεις.
Αυτός, όμως, δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος παροχής προστασίας κατά μιας ιογενούς μόλυνσης του αναπνευστικού, όπου θέλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ενεργό στην ανώτερη αναπνευστική οδό και στην κατώτερη, όπου ο ιός προκαλεί τη λοίμωξη. Διαθέτουμε αντιγριπικά εμβόλια που χορηγούνται με τη μορφή ρινικού σπρέι κι αυτή μπορεί να είναι μια πολύ καλή προσέγγιση στο μέλλον για εμβόλια κατά κορωνοϊών», δήλωσε σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.