Ελλάδα

Κορωνοϊός: Θάνατος 65χρονης στο Ίλιον μισή ώρα μετά το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Θάνατος 65χρονης στο Ίλιον μισή ώρα μετά το εμβόλιο.

Ο κορωνοϊός θα νικηθεί μόνο με τους εμβολιασμούς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Όμως, ορισμένα περιστατικά προκαλούν ανησυχίες, όπως αυτό που έγινε σήμερα στο Ίλιον όπου μια 65χρονη πέθανε μισή ώρα αφού είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Το τραγικό αυτό συμβάν προκάλεσε έντονη ανησυχία και οι ειδικοί ερευνούν τα αίτια του θανάτου της 65χρονης γυναίκας. Να θυμίσουμε ότι εξετάζεται και το περιστατικό με την κατάρρευση 60χρονου άνδρα στη Σύρο μετά τον εμβολιασμό του, γεγονός που σχολίασε και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η άτυχη γυναίκα, είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Για το θλιβερό περιστατικό έχουν ενημερωθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΕΟΦ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η εντολή που έχει δοθεί είναι να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ θα γίνει νεκροψία – νεκροτομή στην άτυχη γυναίκα για να ανακαλυφθούν τα πραγματικά αίτια του θανάτου της.

Να θυμίσουμε ότι στη χθεσινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου είχε κάνει ειδική αναφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και στις περιπτώσεις θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί.

Κορωνοϊός: Η Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca

Η κ. Θεοδωρίδου είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. για τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοστύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», συνέχισε, μιλώντας για 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

«Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε», συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».

Η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ακόμα ότι: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, παραδεχόμενος ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν σαφώς από την πιθανή ύπαρξη μίας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας.

Παράλληλα όμως, επειδή είναι ένας Οργανισμός ο οποίος συγκεντρώσει τα δεδομένα από όλη την Ευρώπη, συνεχίζει μία ενδελεχή έρευνα προσπαθώντας να διευκρινίσει εάν υπάρχει η αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτής της σπάνιας, επαναλαμβάνω, κατάστασης η οποία αριθμητικά, για να την συνειδητοποιήσουμε, είναι 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Στο διάστημα όμως αυτό το βραχύ, των λίγων ημερών μέσα στο Μάρτιο, έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου για τη διευκρίνιση της αιτιοπαθογένειας αυτής της παθολογικής κατάστασης, της έγκαιρης διάγνωσής της, ακόμη και της θεραπευτικής της αντιμετώπισης.

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι σε συνεργασία ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και οι εκπρόσωποι της εταιρείας της AstraZeneca έχουν εκδώσει νέο φύλλο, μάλλον έχουν προσθέσει στο φύλλο οδηγιών μία ιδιαίτερη επισήμανση για το συμβάν. Και παράλληλα, αναγράφονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας, κυριότερα των εμβολιαστικών κέντρων, για τα σημεία και τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για την περίπτωση μιας κατάστασης που θυμίζει ένα τέτοιο συμβάν.

Συμπληρωματικά, να πούμε ότι αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται περίπου μετά από 7 με 14 ημέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό και τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να είναι ύποπτα και χρειάζονται προσοχή, είναι ασυνήθη σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων, δηλαδή έντονο θωρακικό άλγος ή κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία. Επομένως, αυτά πλέον τα έχουν κατά νου οι γιατροί εάν υπάρξει κάποιος εμβολιαζόμενος ο οποίος αναφέρει ανάλογη συμπτωματολογία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο