Ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι από τον Απρίλιο επιτρέπονται πτήσεις με τουρίστες από τη Βρετανία, ανέφερε πως η Ελλάδα θα αναγνωρίσει όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Σερβία. Η διευκόλυνση της ροής των τουριστών ανάμεσα στη χώρα μας και τη Σερβία κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση στο Βελιγράδι των υπουργών Τουρισμού των δύο χωρών.
Συνομιλώντας με την Τατιάνα Μάτιτς, εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες με γνώμονα την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων στον τουρισμό και διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μπορούν να ξεπεραστούν. Συμφωνήθηκε με βάση και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής να εφαρμοστούν αμοιβαία τρία πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου ώστε να μην αποκλειστεί κανένας επισκέπτης. Όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Χάρης Θεοχάρης, θα ισχύσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους όσοι έκαναν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και, όπως είπε, η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Σερβία ακόμη και εκείνα που δεν έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) όπως το ρωσικό και το κινεζικό.
Ένας δεύτερος τρόπος εισόδου θα είναι το αρνητικό μοριακό τεστ το οποίο θα πρέπει να φέρουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά και τα τεστ αντισωμάτων. Τρίτον θα υπάρχει και η δυνατότητα εισόδου με βεβαίωση που θα πιστοποιεί ότι ο ταξιδιώτης έχει νοσήσει από την Covid-19. Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορα για τους Σέρβους ίσως και πριν από το Πάσχα με δεδομένο ότι στη Σερβία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού. Και εξήγησε ότι αυτό θα γίνει πιλοτικά. Όλα αυτά, όπως τονίσθηκε, θα επικυρωθούν όταν θα ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες για τη σωστή εφαρμογή τους και θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο.
Ο υπουργός επεσήμανε δε ότι φέτος οι Σέρβοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα από δύο συνοριακές διαβάσεις στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και τρεις διαβάσεις στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η κ. Μάτιτς στην συνέντευξη Τύπου προέταξε ότι η Σερβία θα διευκολύνει τα ταξίδια στο εξωτερικό και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν μοριακού τεστ. Οι δύο υπουργοί μετά το πέρας της συνάντησης υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για τη συνεργασία και την επανεκκίνηση του τουρισμού.