Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και ενέκρινε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη, θα συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.
Θόδωρος Σκυλακάκης: Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει μόνιμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας, πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και να δημιουργήσει πρόσθετες 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας. Οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 170. Αφορούν έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Σχέδιο έχει τέσσερις κύριους πυλώνες:
- Την Πράσινη μετάβαση
- Την Ψηφιακή μετάβαση
- Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή
- Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας.
Η κατάθεση του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα υποβάλει το τελικό της σχέδιο πριν από τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Απριλίου, ώστε να μπορούμε να επιταχύνουμε και την έλευση των σχετικών πόρων. Στόχος είναι να έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως «έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων».