Ελλάδα

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Μεγάλες πιέσεις από τους εμπόρους

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Την Τετάρτη θα εισηγηθεί η Επιτροπή των ειδικών στην κυβέρνηση, αλλά η πίεση να ανοίξει η αγορά αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα συζητηθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά οι έμποροι τονίζουν ότι δεν θα κάνουν άλλη υπομονή αν δεν αποφασιστεί να ανοίξουν στις 5 Απριλίου. Να σημειώσουμε ότι στην αποψινή δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ το λιανεμπόριο θεωρείται και από τους πολίτες το πρώτο που μπορεί να ανοίξει, έστω κι αν υπάρχουν επιστήμονες που διαφωνούν.

Οι έμποροι από τη δική τους μεριά βλέπουν τις «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα σε κυβέρνηση και Επιτροπή, αλλά δηλώνουν ότι βρίσκονται πλέον σε σημείο απολύτως οριακό, ότι δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μια εβδομάδα πέρα από τις 5 Απριλίου. Μάλιστα, προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις χωρίς να αποκλείουν ακόμη και το να βγουν στους δρόμους.

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Μεγάλες πιέσεις από τους εμπόρους

Σε ρεπορτάζ του Mega, ο έμπορος ένδυσης Τάσος Μαρκαριάν δηλώνει ότι κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα, πηγαίνει στο κατάστημά του κι ας παραμένει κλειστό εδώ και πολλές εβδομάδες. Κάνει κάποιες εργασίες συντήρησης, αλλά και καθαριότητας πουείναι απαραίτητες για να είναι έτοιμος για το άνοιγμα, το οποίο όπως λέει πρέπει να γίνει τώρα.

Οι έμποροι δηλώνουν ότι θα τηρήσουν όλα τα μέτρα για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους πελάτες τους. Από την άλλη μεριά, ανακαινίσεις και μετατροπές που θα ανταποκρίνονται στους νέους κανόνες που θα τεθούν κάνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα τόνισε ότι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε στη μετά-Covid εποχή είναι να δημιουργήσουμε νέες δουλειές.

Το «κλειδί» για να το πετύχουμε είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει μέχρι το 2026 να απορροφηθούν πόροι 60 δις για 160 δράσεις που θα δημιουργήσουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας, περιέγραψε ο πρωθυπουργός.

«Εφόσον υλοποιηθεί όπως σχεδιάζουμε έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας»

Οι οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία, για εργαζόμενους και μικρούς επιχειρηματίες, είναι ιδιαίτερα δύσκολες και ο στόχος, μετά την υγειονομική περιπέτεια, θα είναι να συγκρατηθούν τα λουκέτα και η ανεργία.