Μία από τις θετικές ειδήσεις των ημερών, χωρίς να είναι κοσμογονική αλλά δεδομένης της σπανιότητας τους καλοδεχούμενη, ήταν η επανέναρξη του Ράλι Ακρόπολις και η επιστροφή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Όπως ήταν φυσικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης κάθε εξέλιξης που βοηθά στην προώθηση της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει του σκληρού ανταγωνισμού με άλλους τουριστικούς προορισμούς, ο πρωθυπουργός προέβη σε σχετική δήλωση.
«Πριν από εβδομήντα χρόνια η Ακρόπολη αποτέλεσε το φόντο για έναν σπουδαίο αγώνα, που αργότερα καθιερώθηκε ως το “Ράλι των Θεών”. Ένας επικός αγώνας ράλι που ανέκαθεν έφερνε τα πληρώματα αντιμέτωπα με συνθήκες μοναδικές. Έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας, το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει, και μάλιστα εν μέσω μιας χρονικής συγκυρίας που η Ελλάδα βρίσκει και πάλι το δρόμο της. Κατά την τελευταία δεκαετία βρεθήκαμε στη δική μας “διαδρομή”, που περιείχε πολλές εναλλαγές. Πλέον, η Ελλάδα χαράζει το μέλλον της κάνοντας σημαντικά άλματα όσον αφορά την έρευνα, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε και πάλι να φιλοξενήσουμε διεθνούς απήχησης εκδηλώσεις, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι».
Προσπερνώντας την αυθεντική χαρά των φίλων του είδους, η αξία του γεγονότος για το γενικότερο branding της Ελλάδας εν μέσω μαυρίλας λόγω πανδημίας είναι προφανής. Την ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι από δεκάδες χώρες, οπότε η προβολή της είδησης λειτουργεί προωθητικά για το ελληνικό όνομα. Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την είδηση για να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει σε κάθε επίπεδο.
Κι όμως στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν και σε αυτό, ευκαιρία αντιπολίτευσης με επικοινωνιακή εκμετάλλευση μάλιστα των καθημερινών απωλειών από τον κορωνοϊό.
Και όταν αυτό γίνεται από φερόμενα ως μετριοπαθή στελέχη, όπως ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, καταλαβαίνει κάποιος ότι τα περιθώρια πολιτικής συνεννόησης σε άλλα πιο σύνθετα θέματα είναι αντικειμενικά περιορισμένα. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός εν μέσω πανδημίας με 50 νεκρούς την ημέρα έκανε δήλωση – σχεδόν διάγγελμα για την τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης να γίνει ξανά στην Ελλάδα το «Ράλλυ Ακρόπολις». Όταν μου το είπανε νόμιζα ότι ήταν ο Mr.Bean, τελικά ήταν όντως ο Μητσοτάκης».
Αυτή είναι η ανάρτηση του βουλευτή. Τρεις ασχήμιες σε μία ανάρτηση. Ξινίλα για μία θετική για τη χώρα εξέλιξη, χρησιμοποίηση των νεκρών για αντιπολίτευση σε άσχετο θέμα – δεν έκανε ανάρτηση για την κατάσταση στα νοσοκομεία- και φτηνή εξυπνάδα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού ανοίκεια για την ιδιότητα του βουλευτή.
Δεν είναι η μόνη περίπτωση εκδήλωσης απαξίας για ένα ευχάριστο γεγονός – του όποιου βεληνεκούς- που σχετίζεται με την προβολή της Ελλάδας.
Με αφορμή την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Ζορμπά σχολίασε απαξιωτικά τις εκδηλώσεις, δίχως να εξηγεί την ένστασή της. «Μετά το τέλος της παρέλασης και τον κενό νοήματος επίσημο εορτασμό με την ελεήμονα συνδρομή κάτι αγγαρεμένων ξένων επισήμων στον έρημο δημόσιο χώρο της πονεμένης και σε αποκλεισμό πόλης, μετά την ασημαντολογία και τιποτολογία των σχολιασμών της δημόσιας τηλεόρασης, μετά τις αερολογίες και τις αφόρητες κοινοτοπίες λόγων και χαιρετισμών, ας ξαναβρούμε το χιούμορ και την αλήθεια μας κι ας ξεχάσουμε γρήγορα όσα είδαμε».
Η επιτροπή για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις, απολύτως δικαιολογημένες, για το άστοχο, άνευρο, απεθνικοποιημένο, κατώτερο της επετείου έως και αυτό-υπονομευτικό περιεχόμενο των πρωτοβουλιών της και για ανεκδιήγητες και προσβλητικές δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της σχετικά με τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Η επίθεση της κυρίας Ζορμπά όμως απ’ ότι φαίνεται δεν γίνεται για αυτό. Παρότι η παρέλαση ήταν από τις εξαιρέσεις του γενικότερα καχεκτικού πλαισίου των εορτασμών και αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη – ίσως διότι δεν ανακατεύτηκε η επιτροπή- ήταν αυτή που συγκέντρωσε τα πυρά της κυρίας Ζορμπά. Ποιος ξέρει, ίσως γιατί είχε όντως ουσιαστικό εθνικό και ιστορικό χαρακτήρα; Δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμος φώτισαν εμβληματικά κτίριά τους στα χρώματα της γαλανόλευκης για να τιμήσουν την ελληνική επέτειο. Μέχρι και η Google αφιέρωσε το doodle της στον εθνικό εορτασμό μας. Αυτοί, αν και ξένοι, επέδειξαν προθυμία να εκφράσουν τον συμμερισμό τους απέναντι στο ιστορικό ορόσημο που τόσα σημαίνει για εμάς.
Γενικότερα μιλώντας πάντως, η κακή προαίρεση είναι δομικό στοιχείο της πολιτικής συμπεριφοράς και αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό εκδηλώθηκε και όταν ήταν κυβέρνηση και παραμένει τώρα που είναι αντιπολίτευση. Η απουσία οποιουδήποτε πολιτικού κώδικα δεοντολογίας είναι σύμφυτη με τον ιδεολογικό πυρήνα του ο οποίος έχει δυσανεξία στην εθνική αναφορά, είναι κατά βάση αντιθεσμικός και οιονεί αντιδημοκρατικός, αντικοινωνικός εξ ου και η μανία αποδόμησης των κοινωνικών συμβάσεων και αξιών και η οικειότητα και κατανόηση προς βίαιες αντιδημοκρατικές ομάδες όπως οι αναρχο-ακροαριστερές (που είναι οι «τζιχαντιστές» της Δύσης) και αμετανόητους τρομοκράτες.
Για όσους έχουν ψευδαισθήσεις περί μετεξέλιξης του σε κόμμα με ειλικρινές περιεχόμενο κανονικού αστικού κοινοβουλευτισμού.