Ο Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, την επομένη της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση, επομένη της Συνόδου Κορυφής και επομένη της συνομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, αποκωδικοποιώντας όλα όσα έχουν προκύψει ενώ σχολίασε και τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Παράλληλα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σχολίασε το αρχικό και το αναθεωρημένο κείμενο Μπορέλ, αναφερόμενος στο τι σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ μίλησε και για το τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Για τη Σύνοδο Κορυφής και το κείμενο Μπορέλ:
Τώρα πάμε ξανά στον Ιούνιο. Αλλά η συγκεκριμένη Σύνοδος ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις γιατί, για πρώτη φορά, έχουν τον χαρακτηρισμό «παράνομη» για τις ερευνητικές γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα, στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και μπορεί να θεωρείται αυτονόητο κάτι τέτοιο, αλλά στην ευρωπαϊκή οικογένεια τίποτα δεν είναι αυτονόητο και το έχουμε δει σε διάφορες περιστάσεις. Και είναι μια θετική εξέλιξη. Και η Τουρκία, παρά την «επίθεση γοητείας» στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να αποσυνδέσει τα ελληνοτουρκικά από τα ευρωτουρκικά. Δεν θέλουμε εξάλλου, μια απομονωμένη Τουρκία, αλλά μια δημοκρατική Τουρκία, που βέβαια δεν είναι.
Για το ότι οι ελληνοτουρκικές και οι κυπριοτουρκικές σχέσεις έχουν γίνει ευρωτουρκικές:
Σε ένα σημαντικό βαθμό έχει γίνει αυτό. Υπάρχουν κράτη – μέλη που θέλουν αποσύνδεση γιατί έχουν συμφέροντα στην Τουρκία, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. Άρα επειδή αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί, είναι μια επιτυχία. Στην περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε μια κανονικότητα, τότε τα πράματα θα μπορέσουν να εξελιχθούν διαφορετικά.
Για το αρχικό και το διορθωμένο κείμενο Μπορέλ:
Αυτό που άλλαξε, ήταν το κείμενο συμπερασμάτων το οποίο άλλαξε τρεις φορές, με την τελευταία εκδοχή να είναι η καλύτερη για εμάς. Η αρχική εκδοχή, θεωρώ, ήταν απαράδεκτη. Βέβαια, αυτά συμβαίνουν στα ευρωπαϊκά. Αυτά που προστέθηκαν λοιπόν, είναι ότι ορίζονται ως παράνομες οι πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής όπως είπαμε προηγουμένως, σε περίπτωση η Τουρκία που παρεκκλίνει των συμφωνιών ή μίας συμπεριφοράς. Όσο για τις κυρώσεις εναντίον της, είναι θέμα βούλησης των κρατών. Και δεν βλέπω ότι είμαστε ακόμα σε κάτι τέτοιο.
Για τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το κλίμα μεταξύ τους:
Το τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν δεν ήταν απλά για ευχές. Και είναι θετικό. Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να αξιοποιήσει τη χρονική στιγμή και έδειξε μια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό αυτό. Και αυτό σχετίζεται και με την απογοήτευση – δυσπιστία απέναντι στην Τουρκία. Από εκεί και πέρα, οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ελλάδα ότι είναι ένας εταίρος αξιόπιστος και σταθερός πάνω στον οποίο μπορούν να βασιστούν για την επανάκαμψή τους στην περιοχή.