Στην Τουρκία η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 50 άτομα που διαδήλωσαν έξω από ένα δικαστήριο την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα ανέφερε μία φοιτητική ομάδα. Οι διαδηλώσεις διαδραματίζονται εδώ και τρεις μήνες στη γειτονική χώρα, με αφορμή τον διορισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Τουρκίας, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι διαδηλωτές διαδήλωναν έξω από το κεντρικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ως ένδειξη υποστήριξης προς τους 20 φοιτητές που συνελήφθησαν την Πέμπτη στην πανεπιστημιούπολη. Διάφορα βίντεο που κυκλοφόρησαν έδειξαν την αστυνομία την Παρασκευή να σέρνει διαδηλωτές σε αστυνομικά λεωφορεία μετά από αψιμαχίες. Οι μαθητές ακούστηκαν να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Η πίεση δεν θα μας κάνει να αποδώσουμε».
Οι διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου και σύντομα εξαπλώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 600 ατόμων και αρκετές συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται στην πανεπιστημιούπολη, με φοιτητές και ακαδημαϊκούς να συγκεντρώνονται καθημερινά για να διαμαρτυρηθούν για τον αντιδημοκρατικό διορισμό του Μελίχ Μπουλού, ακαδημαϊκού και πρώην πολιτικού υποψηφίου, ως πρύτανη. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν είναι αμετανόητη και παραμένει στην απόφασή της.
Οι διαμαρτυρίες της Πέμπτης ξέσπασαν ύστερα από την έρευνα που ξεκίνησε το πανεπιστήμιο για έναν φοιτητή που κουβαλούσε μαζί του σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων διαδηλώσεων. Εν τω μεταξύ επτά φοιτητές υποβλήθηκαν σε δίκη την περασμένη εβδομάδα, κατηγορίες για υποκίνηση μίσους, εμφανίζοντας μια εικόνα που συνδύαζε ισλαμικές εικόνες με σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Όταν η εικόνα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές ανταποκρίθηκαν με αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη και οι δύο χαρακτήρισαν ως ομοφοβική ρητορική.
Τουρκία: Αποχώρησε από σύμβαση που προστάτευε τις γυναίκες από τη βία
Τις προηγούμενες μέρες η Τουρκία αποφάσισε να αποχωρήσει από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία πρόκειται για μία διεθνή σύμβαση σχετικά με την προστασία των γυναικών από τη βία. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Στο εσωτερικό της χώρας η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, ενώ οι γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Στο εξωτερικό οι αντιδράσεις εκφράστηκαν κυρίως από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε ως βαθιά απογοητευτική τη στάση της Τουρκίας, ενώ επεσήμανε πως αυτή της η κίνηση θα την πήγαινε ένα βήμα πίσω, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, το οποίο ανέφερε τα εξής: «οι γυναίκες αξίζουν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία τους».