Κόσμος

Σουέζ: Κινήθηκε η πρύμνη του Ever Given

Σουέζ: Ήρθαν τα πρώτα θετικά νέα για την αποκόλληση του Ever Given. Όμως το τοπίο παραμένει ακόμα θολό.

Τα πρώτα θετικά νέα έρχονται το απόγευμα του Σαββάτου από τη Διώρυγα του Σουέζ, όπου το πλοίο «Ever Given» κινήθηκε για πρώτη φορά. Ειδικότερα, οι προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου επέτρεψαν στην πρύμνη να κινηθεί και στο πηδάλιο και την προπέλα του να λειτουργήσουν ξανά, ανέφερε ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ωστόσο δεν μπόρεσε να προβλέψει πότε θα μπορέσει να ρυμουλκηθεί το πλοίο.

Να σημειωθεί πως η αποκόλλησή  του κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα.

Σουέζ: Συνεχείς προσπάθειες αποκόλλησης

Αν αποτύχει η απόπειρα αποκόλλησης, θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια την Κυριακή το πρωί, όπως δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν τα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τις πηγές, για να αποκολληθεί το πλοίο θα πρέπει να απομακρυνθούν τόνοι άμμου γύρω από την πλώρη του. Οι βυθοκόροι είχαν έως την Παρασκευή είχαν απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ήδη, 14 ρυμουλκά πλοία έχουν ριχτεί στον αγώνα αποκόλλησης του τεράστιου φορτηγού πλοίου «Ever Given» και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, «σημειώνεται πρόοδος στην όλη επιχείρηση», την οποία πάντως χαρακτήρισε «μία περίπλοκη και καθόλου εύκολη διαδικασία». Την ίδια ώρα, προχωρούν εργασίες γεώτρησης στη θέση του πλοίου, ενώ μεγάλες εταιρείες διάσωσης συμμετέχουν στην προσπάθεια αποκόλλησης.

321 πλοία εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ

Με τα δεδομένα αυτά, θολή παραμένει η κατάσταση για το πότε θα επαναλειτουργήσει η Διώρυγα του Σουέζ. Ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ραμπία, υποστήριξε πως μέχρι τώρα 321 πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα, ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί η διάνοιξη από τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, προχωρούν εργασίες γεώτρησης στη θέση του πλοίου, ενώ μεγάλες εταιρείες διάσωσης συμμετέχουν στην προσπάθεια αποκόλλησης. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Ραμπία, το πλοίο δεν προκάλεσε τραυματισμούς ή ρύπανση. Ενώ, επισήμανε πως αρκετές χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια, τονίζοντας ότι η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ μελετά την αξιοποίησή τους ως εναλλακτικό σχέδιο.