Η Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε σήμερα πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει εντός του 2021, εάν βέβαια το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Μιλώντας στον Real Fm, η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενισχύοντας τις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις.
«Η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπάιντεν, ακολούθησε, αμέσως μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μια παρέμβαση ιστορική διότι οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν ότι αυτό έχει να γίνει
πάρα πολύ καιρό. Δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής Κυβέρνησης να επανεκκίνησει τη διατλαντική συνεργασία», ανέφερε η κ. Πελώνη. «Ο κ. Μπάιντεν έχει πει ότι πιστεύει πάρα πολύ σ’ αυτό και σε συνεργασία με όλους τους πολυμερείς θεσμούς. Ακολούθησε η διμερής συνομιλία με τον Πρωθυπουργό που διήρκησε μισή ώρα. Έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο. Στο καλύτερο, ίσως, επίπεδο των τελευταίων ετών».
«Αναγνωρίζεται η Ελλάδα, ως ένας κρίσιμος σύμμαχος και δύναμη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί και το πολύ θερμό μήνυμα του κ. Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα ήταν λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν, οι επιδημιολογικές συνθήκες. Με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ελλάδα αναγνωρίζεται όχι μόνο ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, αλλά και των ιδανικών της Ελευθερίας, των ιδανικών που ενέπνευσαν και την αμερικανική Επανάσταση, που ενώνουν και τους δύο λαούς», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Πελώνη: Οι δηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής και τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας
Η Αριστοτελία Πελώνη έκανε επίσης λόγο για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, σχολίασε το κείμενο της κοινής δήλωσης των «27» και το χαρακτήρισε ως ρεαλιστικό και ισορροπημένο: «Το σημαντικό είναι ότι πατάει πάνω στην Εκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, που σημαίνει ότι επαναφέρει όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει. Περιγράφεται μια διττή προσέγγιση, μια προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, που περιλαμβάνει και προτάσεις για θετικά μέτρα και βεβαίως βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών».
«Αυτό προφανώς αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, ότι οι όποιες αποφάσεις, οριστικές, θα παραπεμφθούν για τον Ιούνιο, αλλά κυρίως ότι τα όποια θετικά μέτρα και οι αποφάσεις είναι υπό αίρεση, έχουν όρους και προϋποθέσεις και θα είναι και αναστρέψιμες. Η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση θα φέρει πίσω και την όποια θετική ατζέντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.