Η Κίνα αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις σε οργανισμούς της Βρετανίας λόγω της “διασποράς ψεμάτων”. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες, καθώς το Λονδίνο κατηγορεί την Κίνα ότι έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κοινότητα των Ουιγούρων.
Ειδικότερα, η απόφαση έρχεται μερικές ημέρες μετά την επιβολή κυρώσεων από το Λονδίνο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δυτική κινεζική επαρχία.
Οι κυρώσεις σε βρετανικούς οργανισμούς
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε τέσσερις οργανισμούς και εννέα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγετικού στελέχους του Συντηρητικού κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συντηρητικού κόμματος, διότι «διασπείρουν κακόβουλα ψέματα και παραπληροφόρηση».
Στα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κυρώσεις και στα μέλη των οικογενειών τους απαγορεύεται η είσοδος στην κινεζική επικράτεια ενώ απαγορεύεται ακόμη σε όλους τους κινέζους πολίτες και τους κινεζικούς θεσμούς να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους.
Αντιδράσεις για την κράτηση 1 εκατομμυρίων Ουιγούρων
Η κίνηση ανακοινώθηκε προφανώς σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν συντονισμένα οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς στο Πεκίνο για αυτές που αποκάλεσαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο ήδη ανακοίνωσε κυρώσεις σε αντίποινα σε βάρος της ΕΕ.
Ακτιβιστές και ειδικοί του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύρια μουσουλμάνοι Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα στη Σιντζιάνγκ, ενώ οι ακτιβιστές και ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί κατηγορούν το Πεκίνο για βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και εξαναγκαστικές στειρώσεις μειονοτικών.
Απορρίπτει της κατηγορίες παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η κυβέρνηση της Κίνας έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ λέει πως τα «στρατόπεδα» για οποία μιλούν οι επικριτές της είναι κέντρα επαγγελματικής κατεύθυνσης και κοινωνικής ένταξης απαραίτητα για την πρόληψη του εξτρεμισμού.
Η Κίνα είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντά της ως προς την εθνική της κυριαρχία, την (εθνική) ασφάλειά της και την ανάπτυξή της, και προειδοποιεί την πλευρά του ΗΒ να μη συνεχίσει αυτόν τον λάθος δρόμο», διαμηνύεται στην ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Σε διαφορετική περίπτωση, η Κίνα θα προχωρήσει αποφασιστικά σε περαιτέρω αντιδράσεις», προστίθεται.