Κόσμος

Εμβόλιο Astra Zeneca: Εναλλακτικοί τρόποι χορήγησης

Εμβόλιο Astra Zeneca: Εναλλακτικούς τρόπους χορήγησης του εμβολίου προσπαθεί να βρει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ ξεκινά νέες κλινικές δοκιμές.

Οι επιστήμονες που μελετούν εμβόλιο Astra Zeneca, το οποίο έχει αποτελεσματικότητα άνω του 79% αναζητούν νέους τρόπους χορήγησης του. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης πιστεύουν πως τα ρινικά σπρέι ίσως στοχοποιούν καλύτερα τα ανοσοκύτταρα στους πνεύμονες, το φάρυγγα και τη μύτη.

Αυτό δε έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότερα στην άμυνα κατά της Covid-19. H δοκιμή του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου, στην οποία μετέχουν ενήλικες άνω των 40 ετών, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την AstraZeneca, σύμφωνα με τους Financial Times.

Εμβόλιο Astra Zeneca: Αναζητούνται νέοι τρόποι χορήγησης

H καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, εκ της ομάδας των επιστημόνων της Οξφόρδης που ανέπτυξαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η ομάδα της μελετά εναλλακτικές χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε μορφή ρινικού σπρέι ή χαπιών. «Όπως γνωρίζεται όλα τα εμβόλια χορηγούνται αυτή τη στιγμή με ενδομυϊκές ενέσεις.

Αυτός, όμως, δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος παροχής προστασίας κατά μιας ιογενούς μόλυνσης του αναπνευστικού, όπου θέλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ενεργό στην ανώτερη αναπνευστική οδό και στην κατώτερη, όπου ο ιός προκαλεί τη λοίμωξη. Διαθέτουμε αντιγριπικά εμβόλια που χορηγούνται με τη μορφή ρινικού σπρέι κι αυτή μπορεί να είναι μια πολύ καλή προσέγγιση στο μέλλον για εμβόλια κατά κορωνοϊών», δήλωσε σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Εμβόλιο Astra Zeneca: Το υπό διαμόρφωση ρινικό σπρέι

Το σπρέι, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Codagenix με έδρα τη Νέα Υόρκη, περιέχει μια γενετικά τροποποιημένη μορφή του κορωνοϊού και δοκιμάζεται σε 48 ενήλικες στο Λονδίνο. Η αρμόδια εποπτική Αρχή MHRA της Βρετανίας άναψε το πράσινο φως για τη δοκιμή μετά από τα θετικά δεδομένα για την ασφάλειά του σπρέι σε μελέτες με ζώα.

Ανάλογες δοκιμές κάνει και το ρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια για τη χορήγηση με τη μορφή ρινικού σπρέι του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενώ στη Βρετανία επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έχουν ξεκινήσει έρευνες για ένα ρινικό σπρέι, που δεν θα λειτουργεί ως εμβόλιο, αλλά θα αποτρέπει τη μόλυνση από την Covid-19 συλλαμβάνοντας τον κορωνοϊό στη μύτη. Οι ερευνητές ελπίζουν το σπρέι αυτό να είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία τους επόμενους μήνες.