Ελλάδα

Κολύμπι μετά από φαγητό: Τι πρέπει να προσέχουμε

Κολύμπι: Μία από τις διαχρονικές συστάσεις προς όλους τους κολυμβητές, είναι να μην κολυμπούν αμέσως μετά το φαγητό, καθώς είναι επικίνδυνο.

Με την άνοιξη πλέον να έχει μπει και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει πολύ σύντομα το κολύμπι θα μπει στην καθημερινότητα. Πριν όμως κολυμπήσει κανείς πρέπει να γνωρίζει και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτήν την άσκηση. Φυσικά τα πλεονεκτήματα είναι ακόμα περισσότερα, αλλά πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί ειδικά με το διαχρονικό θέμα της κολύμβησης μετά το φαγητό.

Πολλοί θυμούνται την γνωστή συμβουλή «Περίμενε μισή ώρα μετά το φαγητό, για να κολυμπήσεις με ασφάλεια».  Όμως πολλοί δεν την τηρούν. Σύμφωνα με έρευνες, οι συστάσεις γίνονται γιατί αν κάποιος φάει και αμέσως μετά πάει να κολυμπήσει αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι και στους μύες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Η επιστημονική εξήγηση

Η πέψη του φαγητού αρχίζει από το στόμα με τη βοήθεια της αμυλάσης του σάλιου και συνεχίζεται στον πεπτικό σωλήνα (οισοφάγος, στομάχι, δωδεκαδάκτυλος, λεπτό και παχύ έντερο). Για τη διαδικασία της πέψης των τροφών απαιτείται αυξημένη παροχή αίματος στο γαστρεντερικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή αίματος σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι μύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται λιγότερο οξυγόνο στους μύες, γεγονός που δεν ευνοεί την απομάκρυνση τοξικών ουσιών που παράγονται κατά την άσκηση (κολύμπι) και οδηγεί στην εμφάνιση κραμπών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως συμβαίνει και με κάθε είδους άσκηση, το κολύμπι μετά το φαγητό μπορεί να είναι δυσάρεστο, όμως πολύ σπάνια προκαλεί πνιγμό. Όμως, παρόλο που οι κράμπες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχει πάντα περίπτωση να συμβούν πολύ ξαφνικά και παραλύσουν το άτομο. Μέχρι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καθορίσει πόση ώρα ακριβώς είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς, αφού φάει, προκειμένου να μπει στη θάλασσα, ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις από τους αρμόδιους φορείς. Το αν και κατά πόσο πρέπει να περιμένουμε για να κολυμπήσουμε, εξαρτάται σίγουρα από τη σύσταση και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώσαμε.

Τα γεύματα προς κατανάλωση

Ένας γενικότερος κανόνας είναι ότι οι υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, φρούτα) απορροφώνται γρηγορότερα σε σχέση με τις πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, τυρί, αυγό) και το λίπος (τηγανητά – λιπαρά τρόφιμα).

Για παράδειγμα, ένα φρούτο και ένα κουλούρι θεσσαλονίκης, που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχά σε πρωτεΐνες και λίπος πέπτονται από τον οργανισμό πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από ότι ένα club sandwich. Ακόμη, θα πρέπει οι κολυμβητές να φροντίζουν να καταναλώνουν ελαφριά γεύματα στην παραλία. Ιδιαίτερα αν έχουν σκοπό να μπουν στο νερό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προτεινόμενα ελαφριά γεύματα

  • Φρουτοσαλάτα
  • Λαχανικά σε sticks
  •  Σαλάτα με 1-2 σπιρτόκουτα τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι
  •  Ρυζογκοφρέτες, Κράκερς, Κριτσίνια
  •  Τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών & λαχανικά
  •  Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
  •  Αυγό βραστό με 1 φέτα ψωμί
  •  Σορμπέ φρούτων

Τα φαγητά προς αποφυγή

  • Σαλάτες με λιπαρές σος, όπως «του Σεφ» και «Ceasar’s»
  • Σφολιατοειδή όπως ζαμπονοτυρόπιτα, τυρόπιτα και λουκανικόπιτα
  • Σάντουιτς με τυριά και αλλαντικά πλούσια σε λιπαρά
  • Club sandwich

Τέλος, θα πρέπει να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση αλκοόλ, καθώς αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα αιτία πνιγμών. Οι υπέρμετρες ποσότητες αλκοόλ ενδέχεται να περιορίσουν την κρίση του κολυμβητή, με αποτέλεσμα να υποτιμηθούν πιθανοί τους κίνδυνοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο