Εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821 και τα 200 χρόνια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη. Μία σειρά από χώρες θα τιμήσουν τους δύο αιώνες ανεξάρτητης Ελλάδας και θα φωταγωγήσουν εμβληματικά τους κτίρια.
Στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου συμμετέχει και το Λονδίνο. Η ελληνική πρεσβεία σε σχετικό δελτίο Τύπου υπογραμμίζει τους ιδιαίτερους δεσμούς «που μας συνδέουν με το Ηνωμένο Βασίλειο, η συνδρομή του οποίου ήταν καθοριστική για την έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα».
25η Μαρτίου: Όπως ανακοινώθηκε:
«Ανήμερα την 25η Μαρτίου θα προβληθεί εορταστικό βίντεο, που περιλαμβάνει μηνύματα από εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, η συγγραφέας Victoria Hislop, ο καλλιτέχνης Stephen Fry και η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith.
Η ελληνική Πρεσβεία έχει ετοιμάσει ένα βίντεο με τίτλο «21 Quotes for 21», στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, της ομογένειας και του ακαδημαϊκού χώρου. Ο κάθε συμμετέχων αναφέρεται σε ένα σημαντικό πρόσωπο ή γεγονός του απελευθερωτικού αγώνα, συνθέτοντας έτσι την εικόνα της Επανάστασης του 1821. Τέλος, θα προβληθεί ρεσιτάλ με έργα των Tchaikovsky και Brahms, με συμμετοχή της Μαρίας Ισμήνης Αναστασιάδου στο βιολί και της Teresa de la Escalera Calderón στο πιάνο».
Αυστρία: Φωταγώγηση της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη
Με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου και με αφορμή τη 200ή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το ιστορικό κτίριο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βιέννη, στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους, θα φωταγωγηθεί με τα εθνικά χρώματα αύριο, Πέμπτη, 25 Μαρτίου.
Το κτίριο, έδρα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη, είναι το Μέγαρο Φάλκενσταϊν το οποίο είχε αγοραστεί από το ελληνικό κράτος το 1920 με εντολή του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, και στεγάζει εδώ και 100 χρόνια την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Την ερχόμενη Κυριακή, 28 Μαρτίου, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας κατά της πανδημίας, θα τελεστεί στον ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, η καθιερωμένη Δοξολογία της Εθνικής Επετείου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αυστρίας-Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του μεγάλου οραματιστή, προδρόμου και εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου, στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Γεωργίου, του αρχαιότερου ελληνοορθόδοξου ναού στη Βιέννη.
Στη Βιέννη είχε ξεκινήσει η πνευματική προετοιμασία για την ελληνική εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού, η οποία οδήγησε τελικά στην επανάσταση του 1821 και στην ίδρυση του ελεύθερου και ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Ονομαστοί δάσκαλοι του ελληνικού έθνους, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και ο Νεόφυτος Δούκας, και διανοούμενοι όπως ο Δημήτριος Αλεξανδρίδης, ο Δημήτριος Δάρβαρης, ο Κωνσταντίνος Κοκκινάκης και βέβαια ο εθνικός ήρωας Ρήγας Φεραίος -με την πρωτοποριακή «Χάρτα» του και τον εμπνευσμένο του «Θούριο»- κατέστησαν τη Βιέννη κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Αλλά, επίσης στη Βιέννη εκδόθηκαν οι πρώτες στην ιστορία ελληνικές εφημερίδες στην ελληνική γλώσσα (το 1784), αλλά και περιοδικά και βιβλία λαϊκού περιεχομένου, ενώ η ιστορική Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1804 λειτουργεί ανελλιπώς επί 217 χρόνια έως σήμερα, υπηρετώντας και μεταδίδοντας την ελληνική παιδεία, τον ελληνικό πολιτισμό και τη θρησκεία.
Και οι Βρυξέλλες τιμούν την 25η Μαρτίου 1821 – 2021. Το δημαρχείο της βελγικής πρωτεύουσας θα στολιστεί στα χρώματα της Ελλάδας. Αύριο, Πέμπτη 25η Μαρτίου το δημαρχείο των Βρυξελλών θα «ντυθεί» στα γαλανόλευκα. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, Grand Place, η οποία θα φωτιστεί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Επιπλέον, στα γαλανόλευκα θα «τυλιχτεί» με τη δύση του ηλίου και το εμβληματικό Hotel de Ville.
25η Μαρτίου: Λίβανος
Με τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας θα φωτιστεί αύριο το Μουσείο Nikolas Ibrahim Sursock στη Βηρυτό, προς τιμήν της Επετείου 200 ετών από την έναρξη του Ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία το 1821. Όπως σημειώνει η Πρεσβεία, «η σημαντική αυτή επέτειος για την Ελλάδα και τους Έλληνες συμπίπτει επίσης, με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των δυο φιλικών χωρών».
Το Μουσείο Nicolas Ibrahim Sursock είναι ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης στο κέντρο της Βηρυτού, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1961, με αποστολή να συλλέγει, να συντηρεί και να εκθέτει τοπική και διεθνή τέχνη. Το Μουσείο Sursock, το οποίο ανήκει στα ιστορικά κτίρια της πόλης, υπέστη σημαντική ζημιά από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στον λιμένα Βηρυτού και τα έργα αποκατάστασής του βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.