Τα κρούσματα σήμερα 25/3 αναμένεται, δυστυχώς, να είναι στα ίδια επίπεδα με χθες Τετάρτη, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει αφόρητη. Υπάρχουν προβλέψεις ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες κι άλλο, ενώ μπορεί να φτάσει τις 3.900 μολύνσεις. Αυτό, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οδηγεί στην αύξηση των ειαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ περισσότεροι άνθρωποι διασωληνώνονται σε ΜΕΘ και, όπως έχει γίνει γνωστό και εκτός από αυτές, καθώς σε πολλά νοσοκομεία η κατάσταση έχει «φρακάρει».
Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τις μετρήσεις το ιικό φορτίο αυξομειώνεται. Πιο συγκεκριμένα, εικόνα ήπιων αυξομειώσεων μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων παρουσιάζει το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα της έρευνας οι αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν από την αρχή της εβδομάδας στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκη συντείνουν προς μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως να διαφαίνεται τάση απότομης αύξησής του.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 22/03 και της Τρίτης 23/03 είναι:
-Μειωμένη κατά 14% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως, προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 19/3 και της Κυριακής 21/3.
-Αυξημένη κατά 34% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 15/3 και Τρίτης 16/3.
Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων που συντονίζει ο ΕΟΔΥ και στο οποίο συμμετέχει η ομάδα του ΑΠΘ, την προηγούμενη εβδομάδα (15-21/3/21) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 8%, σε σχέση με την εβδομάδα 8-14/3/2021.
Κρούσματα σήμερα 25/3: Τι εκτιμά ο Νίκος Παπαϊωάννου
«Η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τόσο υψηλές τιμές ιικού φορτίου δείχνει την έντονη δυναμική μεταξύ της μετάδοσης της νόσου σε νέους φορείς από τη μια και των μέτρων περιορισμού και της αποθεραπείας παλαιών φορέων από την άλλη. Η ισορροπία αυτή όμως είναι πολύ εύθραυστη και μπορεί εύκολα να αλλάξει προς το χειρότερο αν δεν προσέξουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Επίσης, επισήμανε πως «ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε κλειστούς χώρους αναγκαστικού συγχρωτισμού, όπως χώροι εργασίας και καταστήματα τροφίμων», ενώ «η βελτίωση του καιρού και η προτροπή εκτόνωσης της πίεσης και κόπωσης των πολιτών με δραστηριότητες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, όπου περιορίζεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού, μπορεί να βοηθήσει τα εδώ και καιρό ισχύοντα περιοριστικά μέτρα να αποδώσουν καλύτερα, έως ότου αμβλυνθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, ώστε σταδιακά να επανεκκινήσουν οικονομικές και άλλες δραστηριότητες».
Κρούσματα σήμερα 25/3: Πώς αναζητούνται οι μεταλλάξεις
Σχετικά με τις αυξομειώσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος εξήγησε: «Οι τιμές του σχετικού ιικού φορτίου μετά την απότομη αύξηση στις αρχές Μαρτίου στη συνέχεια παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις χωρίς κάποια σαφή τάση αύξησης ή μείωσης.
Για να μελετήσουμε αν αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη παρουσία μεταλλάξεων στον πληθυσμό, το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων που συντονίζει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία του τηλεδιασκεψη, την Πέμπτη 18/3, αποδέχτηκε την πρόταση της ομαδας του ΑΠΘ να δοκιμαστεί η μεθοδολογία που ανέπτυξε το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ για την ανίχνευση μεταλλάξεων σε δείγματα λυμάτων από όλες τις πόλεις που συμμέτεχουν στο Εθνικό Δίκτυο. Ο στόχος τη προσπάθειας αυτής είναι το Εθνικό Δίκτυο να αναπτύξει κοινή μεθοδολογία μεταξύ των εργαστηρίων που συμμετέχουν για την ανίχνευση των μεταλλάξεων στα λύματα και έτσι να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τη πολιτεία στη λήψη αποφάσεων».
Να σημειώσουμε ότι στα διαγράμματα του ΑΠΘ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο, σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, την οποία ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Κρούσματα σήμερα 25/3: Το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται
Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πιέζει με σφοδρότητα το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που ήρθαν χθες από το Δρομοκαΐτειο, το Τζάνειο, το Λαϊκό και άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Η «έκρηξη» των κρουσμάτων και ο «καρφωμένος» στους 699 αριθμός με τους διασωληνωμένους δείχνει την πραγματική εικόνα. Με αυτούς τους αριθμούς τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις εφημερίες να έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη αφού οι κλίνες ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%.
Με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες δεν βλέπουν στο άμεσο χρονικο διάστημα άνοιγμα ούτε της αγοράς, αλλά ούτε και των σχολείων.
«Είμαστε σε συνθήκες 100% πληρότητας εδώ και πολύ καιρό και πριν αρχίσουν και μπαίνουν όλα τα νοσοκομεία στη μάχη» αναφέρει λοιμωξιολόγος στον ΣΚΑΪ. Μία μάχη που δίνεται πια ώρα με την ώρα για να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας: στο Λαϊκό με 35 εισαγωγές καλύφθηκαν όλες οι διαθέσιμες κλίνες Covid στην προχθεσινή εφημερία, ενώ το πρωί της Τετάρτης στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ ήταν 40 ασθενείς.
Να σημειώσουμε ότι χθες υπήρξε πληροφορία ότι το lockdown θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Απριλίου λόγω αυτής της κατάστασης, αλλά η κυβέρνηση με διαρροή της, μέσω κυβερνητικών κύκλων, το διέψευσε. Όπως και να έχει, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.
Κρούσματα σήμερα 25/3: Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας
Ο δείκτης θετικότητας παραμένει πάνω από το όριο συναγερμού. Χθες ανακοινώθηκαν 3.062 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Τι έδειξαν τα τεστ;
Έγιναν:
- PCR τεστ ημέρας = 19.904
- Rapid τεστ ημέρας = 35.938
- Σύνολο PCR και Rapid τεστ ημέρας = 55.842
Ο δείκτης θετικότητας ημέρας στο σύνολο PCR και Rapid τεστ ήταν 5,48%. Να σημειώσουμε ότι ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, που μίλησε χθες για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σημείωσε ότι είναι απίθανο το λιανεμπόριο να ανοίξει πριν τις 12 Απριλίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη, όπως αναφέραμε και παραπάνω, για 3.900 κρούσματα τις επόμενες μέρες.
Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ είπε στο Mega ότι είναι ανώφελο να συζητάμε πότε θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο, καθώς τα μέχρι τότε στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά.
«Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον», σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα ώστε όταν ανοίξουμε να το κάνουμε με υψηλότερη υγειονομική ασφάλεια από ότι όταν κλείσαμε.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι «σημαντικό να μπει απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μειώσουμε την έκθεση του κοινού σε ιικό φορτίο στα λεωφορεία αυξάνοντας τον αριθμό τους».
«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα. Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσαν να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι».
Σημαντικό βήμα για την πορεία της πανδημίας, αποτελούν τα self-test τα οποία θα κάνουν οι πολίτες μόνοι τους. Τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης, δήλωσε, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσει αυτός ο μεμψίμοιρος διάλογος για το πώς μπορούν να γίνουν τα τεστ».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και 3.900 κρούσματα, με τους διασωληνωμένους να «σκαρφαλώνουν» στους 750.
Την ίδια ώρα με τις ΜΕΘ είναι γεμάτες. Μόνο χθες 60 ασθενείς με Covid είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική, με την κυβέρνηση να έχει ήδη έτοιμα τα φύλλα πορείας για επιπλέον 160 γιατρούς που ενδεχομένως να επιστρατευτούν στην Αττική. Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλα δύο νοσοκομεία, το Γεννηματάς και το Θριάσιο, για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με Covid.
Κρούσματα σήμερα 25/3: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στη Μαλεσίνα
Τραγικές στιγμές περνούν οι κάτοικοι της Μαλεσίνας, καθώς οι νεκροί από τον κορωνοϊό αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα τα θύματα ανέρχονται πλέον στα 14, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Ένας 72χρονος είναι ο 14ος νεκρός από κορωνοϊό. Ο άτυχος άνδρας αν και είχε ξεπεράσει τον ιό, δεν άντεξε και πέθανε από τις επιπλοκές που του προκάλεσε. Όπως αναφέρει το LamiaReport, ο άνδρας νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Λαμίας. Ωστόσο, κατάφερε να βγει νικητής και αρνητικοποιήθηκε από τον ιό.
Από τη ΜΕΘ Covid, μεταφέρθηκε σε κανονική ΜΕΘ καθώς η υγεία του είχε επιβαρυνθεί πολύ από την ασθένεια. Δυστυχώς, ύστερα από λίγες μέρες νοσηλείας, άφησε την τελευταία του πνοή, από τις επιπλοκές του ιού. Πλέον, η Μαλεσίνα μετρά 14 νεκρούς, ενώ τόσο στο νοσοκομείο Λαμίας, όσο και σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και στις κλινικές Covid αρκετοί ασθενείς από την πόλη, ανάμεσά τους και νέοι άνθρωποι.
Πώς ξέφυγε η διασπορά της νόσου
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και μια 66χρονη γυναίκα. Είχε μεταφερθεί στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου, όπου νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Επίσης, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή και ένας 85χρονος, στο νοσοκομείο της Λαμίας. Η Μαλεσίνα έχει τεθεί σε συναγερμό από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν είχε προκύψει υψηλός αριθμός κρουσμάτων.
Δείτε ρεπορτάζ και για τις εφημερίες: