Ελλάδα

Κουρκούτι για μπακαλιάρο Άκη: Νοστιμιά με λίγα βήματα

Κουρκούτι για μπακαλιάρο Άκη: Το κουρκούτι το χρησιμοποιούμε όχι μόνο στον μπακαλιάρο και στα θαλασσινά αλλά και στα τηγανητά λαχανικά.

Το κουρκούτι για μπακαλιάρο από τον Άκη Πετρετζίκη δίνει μια άλλη γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. Για αυτό και δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί να μην απολαύσει από το παραδοσιακό πιάτο που μαγειρεύεται κάθε χρονιά- σίγουρα- την ίδια ημέρα, στις 25 Μαρτίου. Πάντως, αξίζει να τονισθεί πως το κουρκούτι το χρησιμοποιούμε όχι μόνο στον μπακαλιάρο και στα θαλασσινά αλλά και στα τηγανητά λαχανικά, όπως είναι οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια.

Κουρκούτι για μπακαλιάρο Άκη: Συστατικά

  • 500 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 330 ml μπύρα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 18 γραμμάρια μαγιά ξηρή, ή 30 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • μπακαλιάρο
  • σκορδαλιά
  • πατάτες τηγανητές
  • σάλτσα ταρτάρ
  • αρακά, αλά κρεμ

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, την μπύρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι. Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (μία με δύο ώρες).

Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με μιάμιση κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ και θα ανακατέψουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι θα είναι έτοιμο για χρήση. Μόλις φτιάξουμε το κουρκούτι μας, είμαστε έτοιμοι για να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο μας. Συνοδεύουμε με σκορδαλιά, σάλτσα ταρτάρ, αρακά αλά κρεμ και πατάτες τηγανητές.

Υλικά για τη σκορδαλιά

  • 750 γραμμάρια πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χοντρό
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 175 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξίδι, από λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και σπάνε. Παράλληλα σε ένα μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.

Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως. Προσωπικά μου αρέσει η σκορδαλιά να έχει κομματάκια πατάτας.

Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Να έχουμε υπόψη μας ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη. Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο.

Δείτε το βίντεο του Άκη Πετρετζίκη που ετοίμασε live τον μπακαλιάρο σκορδαλιά:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο