Η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί ένα “αγκάθι” για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Κυβέρνησης. Στις αρχές Μαρτίου, η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο με σκοπό να μπορέσει να συνεχίσει η επένδυση στο Ελληνικό. Αργότερα, η επενδυτική συμφωνία έγινε δεκτή από την Βουλή με τις ψήφους της Κυβέρνησης. Όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε έντονη κριτική πάνω στο ζήτημα.
Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την Δευτέρα (22/03), σε σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, να ψηφίσει “ναι” επί της αρχής στο νομοσχέδιο, πράγμα που δεν περίμενε κανείς. Με δεδομένες τις ιδιαίτερα αρνητικές τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ελληνικό, όλοι ανέμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέληγε στο «παρών».
Το σκεπτικό Τσίπρα
Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση, άλλαξε, όμως, το κλίμα, καθώς πρότεινε να ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο και να καταψηφιστούν συγκεκριμένα άρθρα που, όπως είπε, επιφέρουν δυσμενείς μεταβολές για τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Η λογική πίσω από την απόφαση Τσίπρα είχε τρεις άξονες:
- Η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, προώθησε τη σύμβαση με τη Lamda, επιχειρώντας ορισμένες αλλαγές. Παράλληλα, θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει και μπορεί να γίνει με επωφελείς όρους για το Δημόσιο.
- Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι πιθανή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε το έναυσμα για επικοινωνιακό πόλεμο από την πλευρά της κυβέρνησης με κατηγορίες για «αντιεπενδυτική» πολιτική.
- Με την ψήφο του ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σήμα τόσο στη μεσαία τάξη όσο και στους επιχειρηματίες ότι έχει αφήσει για τα καλά πίσω του λογικές που κατηγορήθηκαν ως «αντιαναπτυξιακές».
Η κριτική της αντιπολίτευση στην επενδυτική συμφωνία
Η Αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «αποικιοκρατικού τύπου Συμφωνία», «ετεροβαρή» και «ληστρική» και υποστήριξε ότι «όλα τα δικαιώματα του δημοσίου παραχωρούνται υπέρ της εταιρίας ενώ ταυτόχρονα την απαλλάσσει από δεσμεύσεις και αξιώσεις».
Επικριτικός για τη σύμβαση ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, που την χαρακτήρισε «ετεροβαρή υπέρ της εταιρίας».
«Στις Σκουριές, ψιθυρίζεται, έχει λεχθεί, ότι θα γίνει επιφανειακή εξόρυξη. Είναι χίλια στρέμματα εκεί. Θα δημιουργηθεί ένας κρατήρας στη περιοχή που θα φαίνεται από τη σελήνη που θα είναι επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Αυτό είναι βαθιά κόκκινη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαγιωνάς, ενώ πρόσθεσε ότι, «μικρότερη κόκκινη γραμμή είναι η κατάργηση της εντοπιότητας για τους εργαζόμενους και αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους».
«Το ερώτημα είναι ένα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Θέλουμε ή δεν θέλουμε επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας;», αντέτεινε ο κ. Σκρέκας και διαβεβαίωσε ότι, «διασφαλίζονται πλήρως τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου όσο και η προστασία του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».