Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004, ενώ έχει διατελέσει υπουργός παλιότερα, έχοντας την ευθύνη για μια σειρά σημαντικά χαρτοφυλάκια. Ακόμα και σήμερα παίρνει θέση κατά καιρούς σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ (ή το ΚΙΝΑΛ όπου συμμετέχει το κόμμα). Άλλοτε, παίρνει θέση για άλλα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα, όπως τα ελληνοτουρκικά.
Οι νεότεροι τον έχουμε συνηθίσει να είναι ντυμένος με κοστούμι και να μιλάει στη Βουλή ή να κάνει κάποια περιοδεία. Σίγουρα η παρακάτω φρωτογραφία θα εντυπωσιάσει όσους είναι πιο νέοι, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορεί να τον αναγνωρίσουν.
Το συγκεκριμένο σπάνιο «κλικ» έρχεται από τότε που ο Κώστας Σημίτης ήταν 30 ετών και έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται με την παρέα του σε ένα μέρος που μοναχά ο ίδιος γνωρίζει, πιθανώς το καλοκαίρι.
Πίσω στα ξέγνοιαστα χρόνια ο Κώστας Σημίτης φαίνεται να απολαμβάνει τη στιγμή. Η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη, ενώ στα αριστερά του βρίσκεται ένας άνδρας και δεξιά του μια γυναίκα.
Κώστας Σημίτης: Η πολιτική του πορεία
Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, ο Κώστας Σημίτης υπήρξε από τους ιδρυτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και ανέλαβε αρκετές υπουργικές θέσεις, όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία, υπηρετώντας στα υπουργεία Γεωργίας (1981-85), Εθνικής Οικονομίας (1985-87), Παιδείας και Θρησκευμάτων (1989-90), Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Εμπορίου (1993-95).
Τον Ιανουάριο του 1996 διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, μετά από ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους αναδείχθηκε επίσης πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο συνέδριο του κόμματος. Εξελέγη πρωθυπουργός στις ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές του 1996 και του 2000.
Ως πρωθυπουργός προώθησε μία μετριοπαθή εξωτερική πολιτική ταυτόχρονα με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του μεγάλου ελληνικού δημόσιου τομέα, στοχεύοντας σε μία οικονομική σταθερότητα σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών για το Κυπριακό πρόβλημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ των σημαντικότερων επιτυχιών της θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001.