Opinion Leader

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Αδύνατη πλέον η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Η καθηγήτρια εξήγησε γιατί πλέον έχει χαθεί η δυνατότητα για ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Τι είπε για το self testing.

H Αθηνά Λινού μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη. Η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα σε μια μέρα που σημειώθηκε νέα «έκρηξη» σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η τοποθέτησή της ότι «έχει καταστεί αδύνατη η ιχνηλάτησή» των κρουσμάτων.

Για τη διαχείριση της πανδημίας από εδώ και πέρα:

«Πολλά πράγματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν γιατί από ό, τι φαίνεται έχουμε μια πολύ μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης και σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά και σε επίπεδο διαχείρισης αυτών των κρουσμάτων, των κρουσμάτων που είναι σοβαρά», σημείωσε η καθηγήτρια.

«Τα κρούσματα είναι πολλά και πρέπει να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τον αριθμό τους», πρόσθεσε. «Από την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυτονόητο ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός αυτών που θα περάσουν δύσκολα, θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα και θα επιβαρυνθεί και το σύστημα υγείας», εξήγησε.

Η καθηγήτρια επισήμανε ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα στοιχεία που επιτρέπουν «αυτή την τεράστια διασπορά». Η κ. Λινού επισήμανε ότι λόγω των μέτρων οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και περνούν τον χρόνο με άλλες οικογένειες είτε με φίλους και έτσι υπάρχει «ενδοκοινωνική διασπορά», όχι μόνο ενδοοικογενειακή.

Το άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων, «έχει καταστεί αδύνατη η ιχνηλάτησή τους». Όταν βρίσκεται κάποιος θετικός δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση προς αυτών τον ίδιο, ενώ δεν γνωρίζουμε και τους ανθρώπους που ήρθαν σε «σημαντική» επαφή (για 15 λεπτά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ) με αυτόν, όπως τόνισε η καθηγήτρια.

Για το αν είχε υποτιμηθεί το τρίτο κύμα κορωνοϊού πανευρωπαϊκά:

Η καθηγήτρια επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δίνοντας το παράδειγμα από τη Μεγάλη Βρετανία όπου παρόλο που έχουν γίνει 15 εκατομμύρια εμβολιασμοί, το ποσοστό ακόμα είναι στο 20 με 25%. Στη συνέχεια μετέφερε ότι έγινε ένα τεχνικό λάθος στη Μεγάλη Βρετανία που είχε ως συνέπεια να μην ιχνηλατηθούν 15.000 άτομα.

Εξαιτίας αυτού του λάθους υπήρξαν 125 χιλιάδες επιπλέον κρούσματα και 1500 θάνατοι! Η κ. Λινού σημείωσε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει αυτή την στιγμή και στην Ελλάδα αφού δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να ιχνηλατήσουμε 3.000 κρούσματα. Για παράδειγμα, 5 άτομα ανά κρούσμα σημαίνει 15 χιλιάδες ανθρώπους.

Στη συνέχεια η Αθηνά Λινού σημείωσε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει, μερικώς, στην ιχνηλάτηση η ενεργοποίηση εφαρμογών από τα κινητά μας.

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr: Αδύνατη πλέον η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

Για τo self testing

Η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν χρήσιμη, αλλά θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: την κοινωνική ευαισθησία των ανθρώπων και πώς η πολιτεία θα καλλιεργήσει αυτό το αίσθημα κοινωνικής προστασίας, για να μην «κρυφτούν» κρούσματα.

Δεν έχουν περιθώριο, τόνισε, η κ. Λινού όλες οι οικογένειες να απομονώσουν ένα κρούσμα κορωνοϊού στο σπίτι τους σε ένα δωμάτιο, με ξεχωριστό μπάνιο και να μπουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε καραντίνα. Θα έπρεπε, τόνισε, η κ. Λινού να υπάρξουν και κίνητρα για να δηλώνει ο κόσμος τα κρούσματα.

Για παράδειγμα, τόνισε, ότι θα έπρεπε να καλύπτεται η αμοιβή κάποιου αν αρρωστήσει ή αν μπει σε καραντίνα και δεν έχει ΙΚΑ, εννοώντας να μην πάει στη δουλειά του με κορωνοϊό ή όντας πιθανό κρούσμα. Άλλο κίνητρο που πρότεινε είναι να δοθεί δωμάτιο ξενοδοχείου σε εκείνον που νοσεί και δεν μπορεί να απομονωθεί από την οικογένειά του.

Η κ. Λινού επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των τεστ είναι δύσκολο να δώσουν πραγματική εικόνα αφού δεν υπάρχει μεγάλη «εγγραματοσύνη υγείας» στην Ελλάδα, ειδικά σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στην ηλικία. Δηλαδή οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι δύσκολο να στείλουν τα αποτελέσματα σε οποιαδήποτε εφαρμογή, ακόμα κι αν υπάρξει μια τέτοια, όπως έχει ειπωθεί από τη μεριά της κυβέρνησης.

Τέλος, η καθηγήτρια επισήμανε γιατί έχει διαφορά να σου συνταγογραφήσει ο γιατρός σου το τεστ, όπως και η ίδια είχε προτείνει, από το να πας να το κάνεις εθελοντικά.

Για τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών:

Η Αθηνά Λινού σημείωσε ότι αρνείται να πιστέψει ότι οι ιδιώτες γιατροί αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τόνισε ότι όσα χρόνια έκανε το μάθημα της Δημόσιας Υγείας, το 95% των φοιτητών στην ρώτηση «γιατί έγινες γιατρός», απαντούσε «για να βοηθήσω τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με την ίδια υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους γιατρούς, ενώ εξήγησε ότι δεν έκανε εύκολη την εθελοντική προσφορά γιατρών η ίδια η Πολιτεία, φέρνοντας το προσωπικό παράδειγμα του συζύγου της.

Για το πότε θα φτάσουμε σε ανοσία:

Η Αθηνά Λινού εκτίμησε ότι με βάση τους ρυθμούς του εμβολιασμού και τη φυσική ανοσία στις αρχές του Ιουλίου θα φτάσουμε τα 4 εκατομμύρια με ανοσία. Αυτό δεν θα είναι επαρκές, τόνισε, αλλά θα δώσει δυνατότητες να ανοίξει η αγορά και άλλες δραστηριότητες, πάντα με μάσκες και τα υπόλοιπα μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο