Η Ελλάδα πέρα από καταγάλανα νερά και απίστευτες παραλίες έχει και επικίνδυνες παραλίες. Σίγουρα δεν γίνεται λόγος για τις απίστευτες παραλίες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Όπως την παραλία Μυλοκοπή ή την παραλία Ψάθα, οι οποίες είναι απίστευτοι προορισμοί με καταγάλανα νερά και χρυσή αμμουδιά. Εδώ λοιπόν θα δει κανείς τις επικίνδυνες παραλίες, δηλαδή τις θάλασσες που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους κάτω από το απέραντο γαλάζιο τους.
Λαλάρια – Σκιάθος
Τα λαλάρια είναι τα λευκά βότσαλα τα σμιλεμένα από τα κύματα του Αιγαίου. Τα Λαλάρια, με το «λ» κεφαλαίο, είναι μία πολύ όμορφη παραλία στη Σκιάθο με τον βράχο που μοιάζει με αψίδα (την Τρύπια Πέτρα) ριζωμένο στα τυρκουάζ νερά, τα κατάλευκα βότσαλα και τους πολλούς (προ κορωνοϊού) επισκέπτες. Τα Λαλάρια όμως κρύβουν κινδύνους. Καταρχάς η ακτή είναι προσβάσιμη μοναχά από τη θάλασσα και – κυρίως – όταν φυσάει βοριάς τα κύματα φθάνουν αρκετά μέτρα σε ύψος, δημιουργούν αντιμάμαλο (παλινδρομικός κυματισμός, συνεχής επιστροφή ενός κύματος) επικίνδυνο για τους λουόμενους και τα μικρά σκάφη.
Ακόμη οι ντόπιοι περιγράφουν ένα περιστατικό που είχε πραγματοποιηθεί στην συγκεκριμένη παραλία: “Το 1989 με ένα μικρό νοικιασμένο σκάφος προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα Λαλάρια έχοντας βορινό άνεμο που έπνεε με ένταση λιγότερο από 5 μποφόρ. Πλησιάζοντας στην ακτή το σκάφος ανετράπη· βυθίστηκε προκαλώντας μόνο υλικές απώλειες και μια παρέα τεσσάρων ανθρώπων έμεινε επί ώρες στο έλεος του ήλιου και των λαλαριών που έψηνες πάνω τους τα πόδια σου περιμένοντας βοήθεια από μεγάλο σκάφος.” Για αυτό και οι ίδιοι λένε ότι «Στα Λαλάρια σπάνε καΐκια».
Μάταλα – Νότια Κρήτη
Σαν πιάνει να φυσά κει κάτω στη Νότια Κρήτη, ο λίβας σαρώνει τα πάντα και η ακτή στα Μάταλα, εκεί που κάποτε είχαν βρει καταφύγιο τα «παιδιά των λουλουδιών» γίνεται άσπρη κάτασπρη από τους αφρούς των κυμάτων και απαγορευτική για κολύμβηση. Η θάλασσα βγαίνει μέχρι πάνω από τις ξαπλώστρες, οι ναυαγοσώστες σφυρίζουν με τις σφυρίχτρες τους διαρκώς επισημαίνοντας τον κίνδυνο.
Η απότομη κλίση στην ακτή, που βαθαίνει και τα μεγάλα κύματα, σε τραβάνε στ΄ ανοιχτά. Οι επόπτες ναυαγοσώστες επισημαίνουν το επικίνδυνο της παραλίας, αλλά πάντα υπάρχουν εκείνοι που προκαλούν αναστάτωση στο Λιμενικό. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην παραλία του Αγιου Παύλου στο νομό Ρεθύμνου.
Νας– Ικαρία
Στα βόρεια της Ικαρίας, του νησιού που φέτος πενθεί τα πανηγύρια του, βρίσκεται η διάσημη παραλία του Να. Ο Νας είναι μικρή παραλία κοντά στο χωριό Αρμενιστής. Η ακτή έχει χοντρή άμμο και βότσαλα. Κι εδώ ο βαθμός επικινδυνότητας δεν είναι χαμηλός. Το νερό βαθαίνει απότομα. Όταν φυσάει δυνατός βοριάς – κάτι όχι σπάνιο για την περιοχή – αναπτύσσεται κυματισμός με πολύ επικίνδυνα ρεύματα για τους κολυμβητές. Επίσης στη Μεσακτή, όταν φυσάει βοριάς μόνο οι σέρφερς την απολαμβάνουν νομίζοντας ότι βρίσκονται στη Τζέφρις Μπέι στη Νότια Αφρική… Οι ριψοκίνδυνοι κολυμβητές σαν επιστρέψουν έπειτα από κουραστική πάλη με τα κύματα, ορκίζονται να ξαναμπούν μόνο σε πισίνα.
Χορευτό – Πήλιο
Η παραλία του Χορευτού στο Πήλιο είναι από τις πιο πολυσύχναστες και διάσημες σε όλο τον κόσμο, όμως… «Πολύ όμορφη και πολύ μεγάλη παραλία με χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου. Έχει αμμουδιά αλλά όσο πλησιάζεις το νερό έχει και πέτρες. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όταν φυσάει γιατί αυτό καθιστά το κολύμπι αδύνατο λόγω μεγάλων κυμάτων. Έχει έντονα ρεύματα και το κύμα “σκάβει” την παραλία με αποτέλεσμα να βαθαίνει απότομα μπροστά.
Δεν συνίσταται η επιλογή όταν έχει αέρα», σύμφωνα με κριτική επισκέπτη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα μια παραλία που όταν την χτυπήσει ο βοριάς είναι να τρέχεις. Η ένταση των κυμάτων και τα ρεύματα σε κάνουν να χορεύεις στο Χορευτό στον ξέφρενο ρυθμό του ανέμου.
Πλατιά Αμμος – Κεφαλονιά
Η Κεφαλονιά δεν έχει να ζηλέψει άλλα νησιά όταν δείχνει τις φωτογραφίες της από τις παραλίες. Το αντίθετο. Ο Μύρτος είναι σε πολλά ταξιδιωτικά sites η κορυφαία παραλία στην Ευρώπη και στις υψηλότερες θέσεις στον κόσμο ολόκληρο. Υπάρχει, όμως, και μια παραλία στην πατρίδα του Αντρέα Λασκαράτου που συναγωνίζεται τον Μύρτο σε κάλλος, αλλά η πρόσβαση σε αυτήν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες. Η Πλατιά Άμμος της Κεφαλονιάς βρίσκεται στο βάθος κόλπου μετά την Μονή Κηπουραίων, τυλιγμένη από απόκρημνους βράχους που προσδίδουν άγρια ομορφιά στο τοπίο. Η ακτή έχει λευκά βότσαλα και τα νερά της είναι βαθυγάλανα.
Για να φθάσει κανείς ως εκεί πρέπει να κατέβει (και να ανέβει μετά) πάνω από 400 σκαλοπάτια υπό το αδυσώπητο βλέμμα του ήλιου. Αυτά μέχρι το 2014 πριν πέσουν οι βροχές εκείνης της χρονιάς που γκρέμισαν πολλά από τα σκαλοπάτια και ανέβασαν τον βαθμό δυσκολίας πρόσβασης σε «Ράμπο Νο4» Η θάλασσα αν και να την πιεις στο ποτήρι που λένε είναι να μην αγριέψει γιατί σαν το κάνει σκαρφαλώνεις σαν το αλογάκι της Παναγίτσας όπως όπως και λες: «Μωρέ στη Σαλαμίνα, στο Μούλκι κι άσε τις Κεφαλονιές».