Το κουρκούτι για μπακαλιάρο πρέπει να είναι τραγανό και να έχει το τέλειο χρώμα. Αφορά εξάλλου, στο βασικό παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, για την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες. Επιπλέον, ο μπακαλιάρος είναι μια πολύ καλή πρόταση για όσους τηρούν τη νηστεία, ενώ αν θέλουν γλυκό, ο χαλβάς είναι μια φανταστική λύση.
Σημειώνεται, για πολλά χριστιανικά δόγματα πως η 25η Μαρτίου είναι η θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Για τον λόγο αυτό σε διάφορα ημερολόγια θεωρήθηκε ως ημέρα κτίσεως κόσμου και ως πρωτοχρονιά. Στη Βρετανία για παράδειγμα, ήταν μία από τις Quarter Days που διαιρούσαν το έτος σε τέσσερα μέρη. Επίσης, η 25η Μαρτίου είναι Εθνική Εορτή της Ελλάδας, κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Κουρκούτι για μπακαλιάρο: Έτσι θα γίνει τραγανό
Όσο για το πώς θα πετύχουμε το τέλειο κουρκούτι για μπακαλιάρο, σύμφωνα με το cookpad, παρακάτω ακολουθούν μερικές γευστικές προτάσεις:
Υλικά για 6 με 8 μερίδες
- 2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
Για το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας:
- 260 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 330 ml μπύρα παγωμένη
- 30 ml ούζο
- 2 παγάκια
Εκτέλεση
Κόβουμε το ψάρι σε επιθυμητά κομμάτια και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια. Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του. Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 με 3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου να τηγανιστεί και από την άλλη. Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι. Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια, πέφτει η θερμοκρασία του, και αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι. Στη συνέχεια αποσύρουμε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Κουρκούτι για μπακαλιάρο: Με μπύρα με τζίντερ
Υλικά για 4 μερίδες
Για το κουρκούτι
- 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
- 1 αυγό
- 1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ginger beer (330 ml)
- 1/2 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- αλάτι και πιπέρι
Άλλα υλικά
- 1 φλυτζάνι αλεύρι
- 4 φιλέτα μπακαλιάρος, ξαρμυρισμένο
- λάδι για το τηγάνι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το κουρκούτι, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ, με ένα σύρμα. Το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι. Φροντίζουμε να είναι αρκετό το λάδι, περίπου μέχρι τη μέση του τηγανιού. Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι. Παίρνουμε το ψάρι να πάει το αλεύρι και στις δύο πλευρές και μετά το βουτάμε στο κουρκούτι να πιάσει παντού. Ψήνουμε τα φιλέτα δύο κάθε φορά για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού. Τα ψήνουμε 4 λεπτά κάθε πλευρά και σερβίρουμε με σκορδαλιά.