Τα κρούσματα σήμερα 22/3 αναμένεται να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ίδιο θα συνεχίσει να συμβαίνει και τις επόμενες μέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, παρόλο που ήταν Κυριακή, ανακοινώθηκαν 1.514 κρούσματα, ενώ 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 674 είναι διασωληνωμένοι. Την ίδια ώρα αυξάνονται συνεχώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως στον Ευαγγελισμό, ενώ μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού παρατηρείται στο Δρομοκαΐτειο.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα νούμερα των κρουσμάτων για σήμερα και τις επόμενες μέρες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης δήλωσε στο Open: «Είναι εβδομάδα της κορύφωσης (22-25.03), διάγουμε μια τελευταία εβδομάδα που θα αυξάνονται τα κρούσματα. Θα μείνουμε αρκετές μέρες σε υψηλούς αριθμούς, όχι αυξανόμενους. Εν συνεχεία θα γίνει αποκλιμάκωση. Το κλείσιμο των δραστηριοτήτων προσφέρει, αλλά δεν μπορεί να καταστείλει ευχερώς και με μεγαλύτερη ταχύτητα την εξέλιξη του πανδημικού κύματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε μείγμα στρατηγικής εκεί όπου αυτά τα μέτρα πιθανώς πάσχουν».
Για το θέμα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών τόνισε ότι υπήρχε κι άλλη λύση. «Υπήρχαν πολύ πιο απλές λύσεις» είπε για την επιστράτευση, γνωστοποιώντας ότι στο νοσοκομείο Σωτηρία υπάρχει προκήρυξη για 20 θέσεις. «Ξέρω ότι έχουν καταθέσει 80 συνάδελφοι για τη θέση. Θα μπορούσε άμεσα ο υπουργός να προσλάβει και τους 80. Η λύση του προβλήματος ήταν δίπλα μας και έπρεπε να τη δούμε» ανέφερε.
«Θέλει μια οργάνωση το πράγμα» είπε για τα self testing για τον κορονοϊό. «Θα βοηθήσει να βρούμε τους ασυμπτωματικούς και να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα. Θα συμβάλλει και στο φτιάξιμο υγειονομικών πρωτοκόλλων σε εργασιακούς χώρους», τόνισε.
Δείτε το βίντεο:
Κρούσματα σήμερα 22/3: Στα όριά του το ΕΣΥ
Τους 440 άγγιξαν οι ασθενείς με κορωνοϊό που εισήχθησαν μέσα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο μόνο στις εφημερίες της Αττικής, σε νοσοκομεία που θύμιζαν νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης.
Οι ασθενείς με κορωνοϊό που εισάγονται καθημερινά στο Σύστημα Υγείας αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο αυτήν την εβδομάδα. Τα νοσοκομεία, τουλάχιστον ως προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχουν εξαντληθεί, αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, έως τις 12:30, 40 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Σχεδόν 1.000 ασθενείς εισήχθησαν το τελευταίο 48ωρο στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ στην Αττική μέχρι τη λήξη της εφημερίας σήμερα το πρωί, αναζήτησαν περίθαλψη 240 πάσχοντες Covid, αριθμός ρεκόρ στα χρονικά του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι 200 νέοι ασθενείς που έκαναν εισαγωγή μέχρι το πρωί της Κυριακής και οι ακόμη 240 μέχρι σήμερα, υπεραναπληρώνουν ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 400 κλινών, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός.
Αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της Επικράτειας -δημόσια και ιδιωτικά- πλησιάζουν τους 5.000, ενώ οι 2.085 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Κρούσματα σήμερα 22/3: Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
Αυτή η επιδημιολογική εικόνα οδηγεί προς την αναβολή του ανοίγματος στο λιανεμπόριο. Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έκανε την εκτίμηση ότι δύσκολα θα ανοίξει το λιανεμπόριο την Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα και παράλληλα σχολίασε την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα. Θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική».
Παράλληλα, ο καθηγητής πρόσθεσε πως «οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας».
Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών» επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. «Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.
Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».
Κρούσματα σήμερα 22/3: Δύσκολη η κατάσταση παραδέχθηκε η Αριστοτελία Πελώνη
«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται και η κούραση όλων αυξάνεται», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Σε αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση απαντά συνεχίζοντας την ενίσχυση του ΕΣΥ και επιδεικνύοντας την αναγκαία ευελιξία ως προς τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας», τόνισε.
Όπως είπε η κ. Πελώνη, «στο πλαίσιο αυτό κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή στοχευμένες προσαρμογές στα μέτρα που λαμβάνουν υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας καθώς και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται. Αφορούν πρωτίστως τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας καθώς και βαλβίδες εκτόνωσης για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια και σε κλειστούς χώρους».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έτσι, ώστε να υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας και σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στις αρχές Απριλίου σε δωρεάν παροχής self test σε όλο τον πληθυσμό».
Όπως εξήγησε: «κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα test ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η επιτάχυνση του εμβολιασμού που εξελίσσεται με ασφάλεια και υποδειγματικό τρόπο. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού και επισπεύδει ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν. Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο».
Η κ. Πελώνη ανέφερε επίσης ότι «ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες -στις αρχές Απριλίου- η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός».
Είπε ταυτόχρονα ότι «καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση στον ιό, η κυβέρνηση ενισχύει δραστικά το ΕΣΥ που δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται για το επόμενο διάστημα- ισχυρή πίεση. Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του ΕΣΥ και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά».
Την επίταξη των ιδιωτών γιατρών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας νωρίτερα σήμερα σχολίασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) «τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».
Εξαδάκτυλος: Η έκκληση για γιατρούς έγινε τελευταία ώρα
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Παύλος Καψαμπέλης, χαρακτήρισε λανθασμένη και αχρείαστη την επιστράτευση γιατρών για να προσφέρουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού στα δημόσια νοσοκομεία. Mιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καψαμπέλης είπε ότι «εννοείται πως οι ιατροί θα πάνε στα νοσοκομεία μετά την επίταξη αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο από μια εβδομάδα με δέκα ημέρες».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι ιδιώτες γιατροί προσφέρουν από την πρώτη στιγμή στο Σύστημα Υγείας με διάφορες μορφές όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η έκκληση για γιατρούς έγινε τελευταία ώρα. Ο ΠΙΣ αφού συνεδρίασε κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις».
Επίσης, ο κ. Καψαμπέλης είπε ότι οι ιδιώτες γιατροίψέχουν κάποιες δεσμεύσεις ο καθένας ενώ νοσηλεύουν 1.500 με 2000 άτομα το μήνα. «Ο ΠΙΣ δεν έχει μέλη ιατρούς αλλά Συλλόγους. Για την Αττική οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς θα οργανώσουν τα μέλη τους» εξήγησε.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής μετάδοσης του κορωνοϊου. Δείτε το θλιβερό παράδειγμα από οικογένεια στην Κρήτη που ξεκληρίστηκε: