Με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται σε ταχείς ρυθμούς στη χώρα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι νέες ηλικιακές κατηγορίες θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης. Πρόκεται για μία κίνηση που θα δώσει «ανάσα» στο ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την παροχή δωρεάν rapid test στους πολίτες, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας που εξαπλώνεται.
Συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών. Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και ανέφερε πως ήδη έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού. Παράλληλα σήμερα μόλις ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου. Επίσης στις 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.
Μάριος Θεμιστοκλέους: «Ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων»
Κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως σήμερα πραγματοποιήθηκαν παραπάνω από 29.000 εμβολιασμοί, ενώ συνολικά ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί αγγίζει τους 1.464.000. «Ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» ανέφερε ο ίδιος και σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, είπε ότι η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson το επόμενο τρίμηνο θα παραδώσει 1,2 εκατ. δόσεις, προς τη χώρα μας. Επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αρχές Απριλίου θα προστεθούν 272 εμβολιαστικά κέντρα.
Την ίδια στιγμή υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, σημείωσε, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο.