Οι ειδικοί ]του ΠΟΥ, ανέφεραν τα οφέλη που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού υπερτερούν των κινδύνων, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
«Το εμβόλιο της AstraZeneca (…) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, με τεράστια δυναμική πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων παγκοσμίως», υπογράμμισε σε ανακοίνωση η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η επιτροπή του ΠΟΥ τόνισε παράλληλα ότι τα δεδομένα από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνουν συνολική αύξηση των συνθηκών εμφάνισης θρομβώσεων, τονίζοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιδράσεις του εμβολίου. Η ανακοίνωση της επιτροπής του ΠΟΥ εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη και την Πέμπτη ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για να επανεξετάσουν τα δεδομένα του εμβολίου.
ΠΟΥ: Συνέχιση των εμβολιασμών συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ανακοίνωσή της χθες, Τετάρτη, ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών. Η αρμόδια Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ασφάλεια των εμβολίων αναμένεται να ανακοινώσει το πόρισμά της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κατόπιν της αναστολής χορήγησης του εμβολίου από ευρωπαϊκές και μη χώρες εξαιτίας αναφορών περί θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είχε δηλώσει τη Δευτέρα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πως οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται προς διερεύνηση ενδεχόμενων παρενεργειών.
«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος» επισήμανε. «Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί» είχε υπογραμμίσε από πλευράς της η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της Covid-19.
«Από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων» είχε αναφέρει με τη σειρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.