Ενεργοποιείται η ειδική ομάδα των 100 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ που θα συνδράμουν τον Φορέα στο έργο επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων και της ταχύτερης εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που προβλέφθηκε στον νόμο 4764/2020.
ΕΦΚΑ: Τι αναφέρει η ΚΥΑ
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών –που προωθείται προς δημοσίευση- οι εν λόγω συνταξιούχοι θα υπογράψουν οκτάμηνη σύμβαση έργου χωρίς δυνατότητα ανανέωσης με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων. Πρόκειται για πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα και οι οποίοι κατά το χρόνο της ενεργής υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει –μεταξύ άλλων- στα αντικείμενα της απονομής συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.
Η μηνιαία μικτή κατ’ αποκοπή αμοιβή κάθε συμβαλλόμενου ορίζεται σε 700 ευρώ, με την προϋπόθεση επεξεργασίας 60 συνταξιοδοτικών φακέλων το μήνα. Σε περίπτωση επεξεργασίας μικρότερου αριθμού φακέλων, η αμοιβή μειώνεται αναλογικά.
Η οργάνωση και επίβλεψη του έργου καθώς και η διαδικασία με την οποία θα πιστοποιηθεί η επίτευξη των στόχων θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ.
ΕΦΚΑ: Τι είχε προηγηθεί
Στην… επιστράτευση συνταξιούχων, πρώην έμπειρων στελεχών του e-ΕΦΚΑ που έχουν αποχωρήσει από τους νευραλγικούς τομείς της έκδοσης συντάξεων και διεκπεραίωσης ασφαλιστικών αιτημάτων, προχωρούν το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του Ταμείου, καθώς το πρόβλημα με τις εκκρεμείς αιτήσεις έχει γιγαντωθεί προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών, προβλέπεται δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση του χρόνου απονομής των παλαιών συντάξεων, με δεδομένο ότι για τις νέες αιτήσεις λειτουργεί σταδιακά και εντός προγραμματισμού το σχέδιο «Ατλας».
Εκτός από τους συνταξιούχους, καλούνται μέσω αποσπάσεων μόνιμοι υπάλληλοι που ανήκουν σε φορείς εντός ή ακόμη και εκτός γενικής κυβέρνησης με γνώση όμως στα συνταξιοδοτικά θέματα, αλλά και εργαζόμενοι επιστημονικών φορέων και επιμελητηρίων, ώστε να συμβάλουν στο έργο έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων, που ξεπερνούν τις 300.000.