«Είδηση –βόμβα» για γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία θα προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων τα επόμενα δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την φιλανδική εταιρεία NOKIA που απασχολεί συνολικά 90.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC στα επόμενα δύο χρόνια η εταιρεία προσανατολίζεται να προχωρήσει σε 10.000 απολύσεις με σκοπό τη μείωση των εξόδων.
Απολύσεις: Ποια τα νέα δεδομένα
Μετά το 2016 όπου η NOKIA αγόρασε την εταιρεία Alcatel- Lucent άρχισε να προχωρά σε σταδιακη μείωση των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι η Nokia αποτέλεσε κατά το παρελθόν την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων του κόσμου, ωστόσο έμεινε πίσω έπειτα από την κυκλοφορία των smartphone με οθόνες αφής και πρόσβαση στο ίντερνετ, στην οποία υπήρξαν πρωτοπόρες η Apple με τα iPhone της και η Samsung με τα Android.
Τον Νοέμβριο του 2014 και μετά από την συμφωνία με την Microsoft, η Nokia ανακοίνωσε τα σχέδιά της να χορηγήσει άδεια για σχεδιασμό των προϊόντων και τεχνολογιών για τρίτους κατασκευαστές, κυρίως για να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παρουσίας για το εμπορικό σήμα της Nokia στην αγορά των καταναλωτών.
NOKIA: Η Φινλανδία επένδυσε το 2018 1 δις δολάρια για να εξασφαλίσει ποσοστό 3,3% στη ΝΟΚΙΑ
Η Nokia ήταν κυρίαρχος στην παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων πριν από μία δεκαετία και η κατάρρευσή της ήταν βασική αιτία για μια δεκαετία οικονομικής στασιμότητας, από την οποία η Φινλανδία μόλις ανακάμπτει. Η Nokia, το 2018 απασχολούσε 6.300 άτομα στη Φινλανδία από τα περίπου 102.800 σε όλο τον κόσμο, επικεντρώνεται τώρα στην βιομηχανία τηλεπικοινωνιακών δικτύων, όπου ανταγωνίζεται τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei.
«Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι μια καλή επένδυση. Θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι η Nokia είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Φινλανδίας και η φινλανδική της ιδιοκτησία είναι μάλλον περιορισμένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Solidium Άντι Μάκινεν στο Reuters.
Η Solidium, ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας, ‘έχτισε’ το ποσοστό αγοράζοντας μετοχές στις αρχές του 2018. Για να χρηματοδοτήσει την επένδυση στη Nokia μείωσε το ποσοστό της στη σουηδική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telia, τη χαλυβουργία SSAB και την εταιρία συμμετοχών Sampo.