Κόσμος

Κομισιόν: Σύγκρουση με Βρετανία για τα εμβόλια

Κομισιόν: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα λάβει αυτό που της αναλογεί» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, να προειδοποιεί ότι η Ένωση θα μπλοκάρει τις εξαγωγές προς χώρες που αρνούνται να μοιραστούν τις δικές τους προμήθειες -σε μία ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή προς τη Βρετανία.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα λάβει αυτό που της αναλογεί» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου θέσπισης του ψηφιακού «πράσινου πιστοποιητικού» εμβολιασμού προς αποκατάσταση της κινητικότητας στην ΕΕ εν μέσω της πανδημίας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε με ενίσχυση των όρων για την εξαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβολίων κατά της Covid-19 που παράγονται στο έδαφός της, στο πλαίσιο του μηχανισμού ελέγχου που θεσπίστηκε στο τέλος του Ιανουαρίου, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

Κομισιόν: «Εξάγουμε πολλά εμβόλια προς χώρες που παράγουν και οι ίδιες»

Είναι μία πρόσκληση προς αυτές να είναι ανοικτές [στην αποστολή εμβολίων προς την ΕΕ] δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θέλουμε να δούμε αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις εξαγωγές και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε εργαλείο χρειάζεται για να το επιτύχουμε αυτό» διαμήνυσε για να προσθέσει ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ενωση εξήγαγε περισσότερες από 41 εκατομμύρια δόσεις σε 33 χώρες.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή προς τη Βρετανία, όπως σημειώνει το Politico -εν μέσω και του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους ειδικών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως θα συζητήσει το ζήτημα του «φρένου» στις εξαγωγές με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Παράλληλα, η ΕΕ μπορεί να αναστείλει τις εξαγωγές εμβολίων και σε χώρες με υψηλότερο ρυθμό εμβολιασμού από την Ευρώπη, κάτι που εάν συμβεί μπορεί να επηρεάσει χώρες όπως το Ισραήλ και η Χιλή. Άμεση ήταν η αντίδραση της Βρετανίας με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, να ζητά «εξηγήσεις» από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Νομίζω χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις γιατί ο κόσμος μας παρακολουθεί» δήλωσε ο Ράαμπ όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική του πύλη ο βρετανικός Guardian, σημειώνοντας πως οι προειδοποιήσεις έρχονται ενάντια στις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει η Βρετανία από την Κομισιόν. «Αναμένουμε αυτές οι διαβεβαιώσεις και η προμήθεια μέσω νόμιμων συμβολαίων να γίνουν σεβαστές. Ειλικρινά, με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάνουμε αυτή τη συζήτηση» ανέφερε Ντόμινικ Ράαμπ