Κόσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: Την Παρασκευή το πόρισμα του ΠΟΥ

Εμβόλιο AstraZeneca: Ο Οργανισμός εξετάζει τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Εν αναμονή των αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το εμβόλιο της AstraZeneca είναι οι χώρες ανά τον κόσμο, ειδικά αυτές που έχουν παγώσει τη χρήση του. Όπως έγινε γνωστό η επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της για το σκεύασμα αυτό αύριο. Θυμίζουμε ότι σήμερα αναμένεται και η απόφαση του ΕΜΑ.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι εξετάζεται

Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της αργότερα σήμερα, εξετάζει έναν μικρό αριθμό αναφορών για αιμορραγία, θρομβώσεις και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάντως αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την συνέχιση του εμβολίου της AstraZeneca. Ήδη μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι οι περιπτώσεις των θρομβώσεων είναι μικρές σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ευθύνεται γι’ αυτές.

Εμβόλιο AstraZeneca

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ελλάδα συνεχίζει τη διαδικασία και περιμένει τις αποφάσεις των ΠΟΥ και ΕΜΑ

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ και γι’ αυτό συνεχίζει κανονικά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα αναμένοντας πάντα τις σημερινές αποφάσεις. «Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», είπε επί του θέματος μιλώντας στο Mega ο γιατρός ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Παυλάκης.