Ο Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τόνισε ότι το τωρινό δείγμα των μέτρων δεν λειτουργεί. Άλλωστε, παρά τα υψηλά νούμερα σε νεκρούς, κρούσματα και διασωληνωμένους, είναι ανοιχτή η συζήτηση στην Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τη χαλάρωση των μέτρων και ένα σταδιακό άνοιγμα από τις αμέσως επόμενες μέρες.
Ο καθηγητής Γενετικής είπε στο ΘΕΜΑ 104,6: «Αυτό το μείγμα μέτρων που ισχύει τώρα δεν δουλεύει και πρέπει να το αλλάξουμε από τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα». Πρόσθεσε ότι: «Θα πρέπει να κάνουμε κάτι αντίστροφο, να λειτουργήσει δηλαδή ο κόσμος εκτός των εσωτερικών χώρων και αυτό θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα».
Δερμιτζάκης: Πώς να γίνει το άνοιγμα
Όπως περιέγραψε αυτό σημαίνει πικ νικ με μάσκες, άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού, εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Αναφορικά με τα σχολεία είπε ότι πρέπει να ανοίξουν και να γίνονται μαθήματα σε εξωτερικό χώρο ή με ανοιχτά τα παράθυρα όλες τις ώρες.
Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Δερμιτζάκης δεν φάνηκε αισιόδοξος, καθώς όπως είπε κανένα στοιχείο αυτή τη στιγμή δεν είναι ενθαρρυντικό. Ο καθηγητής Γενετικής εξήγησε ότι αν πράγματι υπάρξει μια αποκλιμάκωση θα οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η μείωση της μετάδοσης λόγω των καιρικών συνθηκών και η άνοδος της θερμοκρασίας.
Δερμιτζάκης: Η άποψή του για νέο σκληρό lockdown
Για ένα σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, ο καθηγητής παρότι όπως ανέφερε το ακούει», το θεωρεί ανέφικτο. Διότι όπως εξήγησε, για να αποδώσει ένα τέτοιο μέτρο αυτή τη στιγμή, «θα πρέπει να είναι στα πρότυπα της Γουχάν. Είναι ρεαλιστικό αυτό;», αναρωτήθηκε.
Προβλέψεις για ακόμα περισσότερα κρούσματα
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του σήμερα, επανέλαβε ότι βλέπει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο των κρουσμάτων, κάτι που μαθηματικά οδηγεί σε περισσότερους διασωληνωμένους και νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως είπε στον ΑΝΤ1 αναλύοντας τα χθεσινά στοιχεία για το ιικό φορτίο, όπως αποτυπώνεται στην ανάλυση των λυμάτων της χώρας, «η πιο σημαντική αύξηση είναι στην Κρήτη. Τα ποσοστά δείχνουν αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, όμως το ιικό φορτίο δεν ανταποκρίνεται σε κρούσματα, λόγω του ότι στα περιττώματα είναι μεγαλύτερο. Μπορεί να δούμε και μεγαλύτερους αριθμούς».
Ο καθηγητής, επίσης, υπογράμμισε ότι η μεγάλη διασπορά είναι στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.