Ο Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος, διδάκτωρ στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη.
Ο Δρ. Καμενόπουλος μίλησε για τις σπάνιες γαίες και τη γεωπολιτική αλλά και μια σειρά από άλλα επιμέρους ζητήματα όπως τον έλεχο των σπάνιων γαιών από την Κίνα καθώς και την εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις σπάνιες γαίες που ελέγχονται από την πρώτη. Παράλληλα, τόνισε τον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών για να απεξαρτηθούν από την Κίνα στις σπάνιες γαίες.
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η εξόρυξή τους και η επεξεργασία τους είναι δύσκολη λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο Δρ. Καμενόπουλος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Γροιλανδίας και το έντονο ενδιαφέρον του πρώην Αμερικανού πρόεδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ να την αγοράσει.
Για την Ελλάδα, ο διδάκτωρ στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης είπε πως υπάρχουν σπάνιες γαίες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα ενώ μίλησε για την «πράσινη» ενέργεια και τις ανανέωσιμες πηγές. Διαβάστε τι είπε ο Δρ.Σωτήρης Καμενόπουλος στον Λάμπρο Καλαρρύτη:
Ο Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος διδάκτωρ στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης για το έλεγχο των σπάνιων γαιών δήλωσε: «Οι σπάνιες γαίες ελέγχονται από την Κίνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Για την εξάρτηση των ΗΠΑ από τις γαίες: «Στις σπάνιες γαίες φθάνει η εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών περίπου στο επίπεδο στο 85 με 99% στην κατεργασία. Δηλαδή άλλο η εξόρυξη που εξαρτιώνται οι ΗΠΑ γύρω στο 90% και άλλο η κατεργασία που υπάρχει μια εξάρτηση στο 85 με 99%».
«Από το 2010 ακούμε συνέχεια τη φράση ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τις σπάνιες γαίες και το θέμα είναι ότι έως τώρα η Κίνα προμήθευε τη Δύση με φθηνές σπάνιες γαίες, και ήταν φθηνες γιατί η Κίνα δεν σέβεται κάνενά περιβαλλοντικό κανονισμό» δήλωσε ο Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος. Συμπλήρωσε πως «καταστρέφοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας μια απίστευτα άσχημη κατάσταση, από τις πλέον μολυσμένες περιοχές του πλανήτη, κατάφερνε η Κίνα να διοχετεύει στην παγκόσμια αγορά σπάνιες γαίες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα προμήθειας».
«Η Ελλάδα έχει σπάνιες γαίες, προσωπικά δεν γνωρίζω σε τι επίπεδο, αν είναι οικονομικά αξιοποίησιμες, βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική, στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο. Το θέμα είναι κατά πόσο θέλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις να ξεκινήσουν μια τέτοια συζήτηση».
«Οι Κινέζοι το βλέπουνε ως κάτι στρατιωτικό» δήλωσε ο Δρ. Καμενόπουλος «η Κίνα βλέπει τις σπάνιες γαίες ως ένα μέσο επιβολής της, γεωπολιτικής και στρατιωτικής επιβολής της στον κόσμο. Δεν θα λυθεί αυτό το πρόβλημα αν ο άλλος το βλέπει σαν χρηματιστηριακό είδος το οποίο δεν υπάρχει καν μέσα στα χρηματιστήρια μετάλλου».
«Η Ευρωπαϊκή επιτροπή έβαλε τον λύκο (Κίνα) να φυλάει τα πρόβατα (την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία). Δηλαδή δεν βλέπω να έχει και αναρωτιέμαι πραγματικά και θα το επαναλάβω ποια είναι η επιρροή σε ποιο μέγεθος φθάνει, μέσα στους διαδρόμους των Βρυξελλών» τόνισε χαρακτηριστικά.