ΗΠΑ και Ρωσία, δύο χώρες με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και οι δύο από το 2016 βρίσκονται σε μία διαρκή κόντρα λόγω της παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Μία έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει ότι οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και το Νοέμβριο του 2020. Στη διάρκεια μίας συνέντευξης στο ABC, ο Μπάιντεν δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες του Πούτιν σε αυτό το θέμα, χαρακτηρίζοντάς τον «δολοφόνο χωρίς ψυχή».
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπου του Πούτιν. Συγκεκριμένα, ανέφερε στο ABC ότι «Θα πληρώσει το τίμημα» είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν. Όταν ρωτήθηκε ποιές θα είναι οι συνέπειες για τον Ρώσο πρόεδρο, απάντησε: «Θα δείτε σύντομα». Σύμφωνα με την έκθεση της DNI, το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε άλλες μεθόδους επηρεασμού για να πετύχει τον σκοπό του.
Η έκθεση
Την έγκρισή του σε επιχειρήσεις επιρροής του αποτελέσματος των Αμερικανικών Εκλογών του Νοεμβρίου υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η έκθεση, περιγράφει βασικές αποφάσεις σχετικά με τις προσπάθειες ξένων παραγόντων να επηρεάσουν ή να παρέμβουν στις εκλογές των ΗΠΑ. Συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της Μόσχας – οι οποίες κατευθύνονται από τα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης – να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία και να σπείρουν τον διχασμό μεταξύ των Αμερικανών.
Βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Μόσχας
«Ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Μόσχας σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο ήταν η χρήση διαμεσολαβητών που συνδέονται με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών για να ωθήσει τα αφηγήματα επιρροής – συμπεριλαμβανομένων παραπλανητικών ή μη τεκμηριωμένων ισχυρισμών κατά του Προέδρου Μπάιντεν – σε αμερικανικούς οργανισμούς μέσων επικοινωνίας, σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και εξέχοντα άτομα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που βρίσκονταν κοντά στον πρώην Πρόεδρο Τραμπ και την κυβέρνησή του», ανέφερε η έκθεση. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016, η Ρωσία αυτή τη φορά δεν επέλεξε σαν πεδίο δράσης τον κυβερνοχώρο και τα social media.
Οι μέθοδοι παραπληροφόρησης
Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ αξιολόγησε ως «άκρως έμπιστη» την πληροφορία ότι η Ρωσία και το Ιράν χρησιμοποίησαν μεθόδους παραπληροφόρησης. Και αυτό για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις εκλογικές διαδικασίες και τα αποτελέσματα αυτών. Δεν υπήρχαν ενδείξεις, ωστόσο, ότι οποιοσδήποτε ξένος παράγων προσπάθησε να επέμβει στα συστήματα ψηφοφορίας.
Ακόμη, η έκθεση επικρίνει τις απόπειρες της Ρωσίας και του Ιράν να παρέμβουν στις εκλογές του 2020. Η κοινότητα των πληροφοριών αξιολόγησε ότι η Κίνα «δεν ανέπτυξε προσπάθειες παρέμβασης. Ενώ δεν χρησιμοποίησε προσπάθειες επιρροής με σκοπό να αλλάξει το αποτέλεσμα» των προεδρικών εκλογών.