Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές χώρες για το σκεύασμα της AstraZeneca μετά από θρομβοεμβολικά επεισόδια. Μετά τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και οι Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία ανακοίνωσαν χτες ότι βάζουν φρένο στη χορήγησή του, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να συνεδριάζει εκτάκτως για να εξετάσει το ζήτημα. Στην Ελλάδα για την ώρα, το εμβόλιο γίνεται κανονικά.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του συνιστά ψυχραιμία και τονίζει πως «θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι». Επίσης, εξήγησε ότι “μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά”.
«Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του και δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής. Χθες μίλησε υπέρ του οφέλους των εμβολιασμών», είπε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Κικίλιας για AstraZeneca: Έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά
Παράλληλα εξήγησε ότι «στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή».
«Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα. Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες διευκρίνισε, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν» συμπλήρωσε και διερωτήθηκε: «Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;».
Κικίλιας για AstraZeneca: Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Μέχρι σήμερα Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Ισπανία Ταϊλάνδη (δεν ανήκει στην ΕΕ) έχουν αναστείλει την χορήγησή του. Οι διεθνείς και εθνικές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.
Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα, αλλά θα πραγματοποιηθεί με φόντο τις εξελίξεις αυτές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διερευνά ήδη τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκε ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό, και στον πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την βρετανοσουηδικη εταιρία παρασκευής του εμβολίου, με επιστήμονες ειδικούς σε διαταραχές αίματος, και με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου έχουν διενεργηθεί 11 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.
Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ θα επανεξετάσει σήμερα τις διαθέσιμες πληροφορίες, και έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη (18/3) για τη συνολική εξέταση του ζητήματος. Ως και την Πέμπτη που αναμένεται να γίνει η συνεδρίαση του ΕΜΑ το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα με το εμβόλιο των AstraZeneca/ Οξφόρδης θα συνεχιστεί κανονικά.
Κικίλιας για AstraZeneca: Τι λέει ο Αθανάσιος Σκουτέλης
Για το ζήτημα μίλησε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης. Όπως είπε σήμερα στο MEGA, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά. «Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» ανέφερε.
Ακόμη υπογράμμισε ότι, «υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί. H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό. Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο».