Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αριστείδης Χατζής
Διευθυντής Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών

Αριστείδης Χατζής στο pagenews.gr: Τι γνωρίζουν οι Έλληνες για την Επανάσταση του ’21

Αριστείδης Χατζής στο pagenews.gr: Ο διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών ανέλυσε τη δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε για την Επανάσταση του 1821.

Ο Αριστείδης Χατζής μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και τη δημοσκόπηση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και της εταιρείας Marc που έγινε πρόσφατα. Ο διευθυντής του Κέντρου παρουσίασε τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ενώ θυμίζουμε ότι, παρά τι δυσκολίες με τον κορωνοϊό, η Επιτροπή Ελλάδα 2021 συνεχίζει τις εκδηλώσεις για την επέτειο. Διαβάστε τι είπε ο Αριστείδης Χατζής στον Δημήτρη Τάκη για:

Για το σημαντικότερο γεγονός μετά την Επανάσταση του 1821 με βάση τις απαντήσεις των πολιτών:

Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα τα δύο σημαντικότερα γεγονότα μετά το 1821, υπήρξαν η είσοδος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Ο Αριστείδης Χατζής είπε αρχικά: «Αν δούμε προσεκτικά τα αποτελέσματα και πάρουμε τα γεγονότα που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 3 με 4% και τα προσθέσουμε, θα δούμε ότι το σημαντικότερο είναι η είσοδος στην ευρωπαϊκή κοινότητα των εθνών. Το γεγονός ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στη Δύση. Η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι αυτού που έβλεπαν ως Δύση πριν από 200 χρόνια οι Έλληνες επαναστάτες, μία Δύση στην οποία ήθελαν να ενσωματωθούν. Αυτό ήταν το αίτημά τους όπως εκφράζεται σαφέσταστα στην περίφημη Εθνική Διακήρυξη την 1/1/1822.

Μαζί με αυτό συνδέεται στο μυαλό των Ελλήνων και των σημερινών η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και γενικότερα αυτού που ονομάζουμε φιλελεύθερη συνταγματική δημοκρατία. Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες στην Ευρώπη, το 1864 περίπου, και παραμένει μία από αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη και την πιο τιμητική για μας κοινοβουλευτική ιστορία».

Για την πρόσφατη αμφισβήτηση στα χρόνια των Μνημονίων για την ένταξη στην ΕΕ:

Ο κ. Χατζής είπε για αυτό το ζήτημα ότι: «υπήρχε ένα υψηλό ποσοστό των Ελλήνων και των Ελληνίδων τότε. Όμως, η μεγάλη πλειονότητα παρέμεινε πιστή στο όραμα των Ελλήνων επαναστατών. Στο όραμα, δηλαδή, για την ενσωμάτωση της Ελλάδας σε εκείνη την κοινότητα, την πολιτισμική, που αποτελούσε τον απόγονο, τον πραγματικό απόγονο της Αρχαίας Ελλάδας».

Για την Αγία Λαύρα και το «κρυφό σχολειό», αν είναι μύθος ή πραγματικότητα:

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι απόψεις είναι μοιρασμένες σε σχέση με αυτά τα δύο ζητήματα. Ο Αριστείδης Χατζής είπε σε σχέση με αυτά τα αποτελέσματα: «Αυτά έχουν να κάνουν με μια παράδοση, με μια εθνική μυθολογία. Ας πάρουμε το παράδειγμα του κρυφού σχολειού. Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία για αυτό το ζήτημα. Η ιστοριογραφία είναι σαφής. Τα σχολεία και στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο έχουν αναφορές πια στο κρυφό σχολειό. Όμως, παραμένει στη συλλογική μνήμη, θα ξεφτίσει όμως όπως όλοι οι μύθοι. Αυτοί που συνεχίζουν να πιστεύουν στον μύθο του κρυφού σχολειού είναι πάρα πολλοί.

Αντίθετα, με την Αγία Λαύρα φαίνεται ότι έχει περάσει πολύ περισσότερο η σύγχρονη ιστοριογραφία στη συλλογική μνήμη, στη δημόσια ιστορία. Έτσι, είναι μοιρασμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στο πώς το βλέπουν. Αυτό είναι θετικό, κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το «κρυφό σχολειό».

Ο διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών σημείωσε ότι απόψεις όπως αυτή με το «κρυφό σχολειό» που μεγαλύτεροι τις έχουν διδαχτεί στο σχολείο, παραμένουν «γιατί συνδέονται και με την ταυτότητά μας», όπως είπε. Στη συνέχεια σημείωσε ότι «δεν προσβάλλεται η ταυτότητά μας όταν καταρρίπτουμε μύθους. Αυτό είναι λάθος». Έπειτα, επισήμανε ότι αυτό είναι θέμα χρόνου.

Για την άγνοια που υπάρχει για τα Συντάγματα, με βάση τη δημοσκόπηση:

«Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν το γνωρίζουμε. Όποιος ενδιαφέρεται για το 1821, συνήθως ενδιαφέρεται για τα στρατιωτικά γεγονότα. Αυτό είναι φυσικό. Μια επανάσταση είναι, κυρίως, ένα στρατιωτικό γεγονός, είναι ένας πόλεμος. Προφανώς, πρώτα θα σκεφτούμε τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, την Μπουμπουλίνα, δηλαδή ανθρώπους που ενεπλάκησαν σε μάχες», είπε ο κ. Χατζής.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι αυτή η επανάσταση έχει και «χαρακτηριστικά για τα οποία πρέπει να είμαστε επίσης περήφανοι. Να μάθουμε περισσότερα. Εμείς στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερο γνωστά στο ευρύ κοινό αυτά. Ετοιμάζουμε μια έκδοση που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, μαζί με μια μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα, των τριών Συνταγμάτων μαζί με τις Διακηρύξεις που τα συνοδεύουν και μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή ενός συναδέλφου στη Νομική Σχολή των Αθηνών».

Αριστείδης Χατζής στο pagenews.gr:

Αριστείδης Χατζής στο pagenews.gr: Άγνοια υπάρχει για τα Συντάγματα του αγώνα

Για το ποιοι θεωρούνται αρνητικοί πρωταγωνιστές της Επανάστασης:

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι προεστοί της εποχής συγκεντρώνουν τις περισσότερες αρνητικές απόψεις και ο Δημήτρης Τάκης ρώτησε αν αυτό έχει να κάνει με την κοινωνιολογική διάσταση της Επανάστασης του 1821. Ο κ. Χατζής σημείωσε ότι: «έχει να κάνει και με αυτό. Έχει να κάνει και με έναν αντι-ελιτισμό, με το γεγονός ότι θεωρούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που είχαν δύναμη στην αρχή της Επανάστασης, βρίσκονται πιο κοντά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι λάθος αυτό. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όλοι οι προεστοί της Πελοποννήσου μπήκαν όλοι, σχεδόν ανεξαιρέτως, στην Επανάσταση και προσέφεραν και τα δικά τους χρήματα για να την οργανώσουν. Όταν κάποιος αναρωτιέται, τι γινόταν πριν το πρώτο δάνειο, η απάντηση είναι ότι δόθηκαν χρήματα από τους προεστούς και τους πλοιοκτήτες στην Ύδρα. Το ίδιο συμβαίνει με τους Φαναριώτες.

Οι Φαναριώτες είναι οι πρώτοι που σφάζονται στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο συμβαίνει με τους εμπόρους. Οι έμποροι οργανώνουν τη Φιλική Εταιρεία. Αυτή τη χρηματοδοτούν. Η πλειονότητα αντιμετωπίζει θετικά αυτές τις ομάδες, όχι όμως τόσο θετικά. Είναι άδικο», ανέφερε ο κ. Χατζής.

Αριστείδης Χατζής στο pagenews.gr: Τι απάντησαν οι πολίτες στη δημοσκόπηση για το 1821

Αριστείδης Χατζής στο pagenews.gr: Τι απάντησαν οι πολίτες στη δημοσκόπηση για το 1821

Οι πολίτες απάντησαν ακόμα ερωτήματα αναφορικά με τις χώρες που στήριξαν την Επανάσταση και για το πιο σημαντικό γεγονός που θυμούνται από το 1821, όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο της συνέντευξης.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι